ΚΑΙΡΟΣ

«Όχι» της Μόσχας σε κοινή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

Η Ρωσία αντιτάχθηκε σήμερα στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας κοινής δήλωσης με την οποία θα ζητείτο η παύση των εχθροπραξιών και ο σεβασμός του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου στη βορειοδυτική Συρία, έπειτα από πρόταση της Γαλλίας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

«Η Ρωσία είπε όχι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ, εμφανώς οργισμένος, μετά το τέλος μια άκρως τεταμένης συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου.

«Δεν θα εκδοθεί κοινή δήλωση», «δεν κατέστη δυνατό», επιβεβαίωσε ο Βέλγος ομόλογός του Μαρκ Πέκστεεν ντε Μπουτσφέρβε, ο ασκών χρέη προέδρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών σηματοδοτήθηκε από ανταλλαγές «ύβρεων» και διεξήχθη σε άκρως τεταμένο κλίμα. Η Ρωσία καταφέρθηκε κατά των Δυτικών κατηγορώντας τους «ότι δεν κατανοούν τη ρωσική θέση», ανέφερε ένας από τους διπλωμάτες. «Το Συμβούλιο παρέλυσε εντελώς» σημείωσε ο ίδιος.

Την άρνηση της Ρωσίας στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης με την οποία θα ζητείτο η παύση των εχθροπραξιών στην περιοχή της Ιντλίμπ στήριξε και η Κίνα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνεδρίασης που προηγήθηκε, ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε από τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να «προστατεύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις» και να «παίζουν το χαρτί των βασάνων» των αμάχων.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν προειδοποίησε, από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας έναντι του «επικείμενου κινδύνου της κλιμάκωσης» στη βορειοδυτική Συρία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ επισήμανε, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι ο «τρόμος έχει πολλαπλασιαστεί» τις τελευταίες εβδομάδες, όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη βορειοδυτική Συρία.

«Τουλάχιστον 100 άμαχοι σκοτώθηκαν το διάστημα μεταξύ 1 και 16 Φεβρουαρίου σε πλήγματα από αέρος και εδάφους» τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι 35 εξ αυτών ήταν παιδιά.

Ο Μαρκ Λόουκοκ σημείωσε ότι το 90% και πλέον των θανάτων καταγράφηκαν στις περιοχές που δεν ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και καταδίκασε την «κατάφωρη περιφρόνηση της ζωής και της ασφάλειας των αμάχων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικογένειες, που τρέπονται σε φυγή για να γλυτώσουν από τους «αδιάκοπους αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς», βρίσκονται αντιμέτωπες με «φρικτές συνθήκες» και θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

«Λαμβάνω καθημερινά αναφορές σχετικά με μωρά και άλλα παιδιά που πεθαίνουν στο κρύο», τόνισε.

«Φανταστείτε την οδύνη ενός γονέα που κατάφερε να διαφύγει από μια εμπόλεμη ζώνη με το παιδί του και να βλέπει το παιδί του να πεθαίνει από το κρύο».
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ