«Μπλόκο» από το Βελιγράδι στο γαλλογερμανικό σχέδιο για το Κόσοβο - Τι προβλέπει και γιατί το απορρίπτει η Σερβία

Το σχέδιο βασίζεται στo μοντέλο των δύο Γερμανιών το 1972, όταν οι δύο χώρες έγιναν αμφότερες μέλη του ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Βελιγράδι.

Σημειώνεται ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου βασίζεται στo μοντέλο των δύο Γερμανιών το 1972, όταν οι δύο χώρες έγιναν αμφότερες μέλη του ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση.

Βάσει του σχεδίου αυτού, ζητείται από την Σερβία να επιτρέψει την ένταξη του Κοσόβου στο ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς με αντάλλαγμα την επίσπευση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οικονομικά οφέλη.

«Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε προχθές, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Δεν μας παρέχει καν την ευκαιρία να συζητήσουμε, αφού ξεκινά με βάση την διαπίστωση ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε», δήλωσε στην εφημερίδα Vecernje Novosti ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Διαβάστε ακόμα: Αποχωρούν οι Σέρβοι από τα θεσμικά όργανα του Κοσόβου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εκτίμησε ότι η τελική λύση για το Κόσοβο δεν θα είναι ιδεώδης ούτε για το Βελιγράδι ούτε και για την Πρίστινα, ωστόσο «η σερβική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει ότι μέσα από τον διάλογο θα γίνουν σεβαστά σημαντικά εθνικά συμφέροντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ