Στα ύψη παραμένει η ένταση στην Ουκρανία με τις ισχυρές εκρήξεις και τους βομβαρδισμούς να πλήττουν την επαρχία Ντονμπάς, ενώ ανησυχία για μια ανοιχτή πολεμική σύρραξη χτυπά «κόκκινο». Ο Τζο Μπάιντεν εκτιμά πως πρόκειται για την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν μιλά για την μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει πρόθυμος για διπλωματική λύση, αλλά με τους δικούς του όρους.
Στο Ντονμπάς οι βομβαρδισμοί μαρτυρούν ότι ο πόλεμος είναι προ των πυλών. Ισχυρές εκρήξεις συνταράσσουν την πόλη Σχάστια στην επαρχία του Λουγκάνσκ, ενώ ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Λουγκάνσκ βομβαρδίζεται συνεχώς. Πυκνοί μαύροι καπνοί πνίγουν την ατμόσφαιρα. Η κατάσταση στη γραμμή επαφής μοιάζει με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί. Για κάποιους ξημερώνει μία νέα Ευρώπη
«Αυτή είναι η αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο χθεσινό του διάγγελμα και εξήγγειλε το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της ρωσικής «ελίτ» αποκόπτοντας τη Ρωσία από τη χρηματοδότηση από τη Δύση.
«Αποκόψαμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση. Δεν μπορεί πλέον να λάβει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να διαπραγματεύεται στις αγορές μας, ούτε στις ευρωπαϊκές αγορές», τόνισε ο Μπάιντεν.
Την ίδια ώρα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δηλώνει πρόθυμος για διπλωματική λύση αλλά με τους δικούς του όρους.
«Η χώρα μας είναι πάντοτε ανοικτή για έναν απευθείας και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωμτικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο, επαναλαμβάνω: τα συμφέροντα της Ρωσίας, η ασφάλεια των πολιτών μας είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς», επισήμανε.
Την ίδια στιγμή, δορυφορικές εικόνες καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιεύει και νέο βίντεο με τις κοινές ασκήσεις με τη Λευκορωσία.
Στο μεταξύ, μέτωπο κατά της Ρωσίας έχει δημιουργήσει η Δύση. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και η Ουάσιγκτον ακύρωσε το ραντεβού Μπλίνκεν - Λαβρόφ, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για αύριο Πέμπτη και όλοι τώρα περιμένουν την επόμενη κίνηση ενώ βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός νέου ψυχρού πολέμου.
Η Δύση προσπαθεί να χτυπήσει τη Μόσχα εκεί που την πονά περισσότερο με κυρώσεις επί των κυρώσεων.
«Είμαστε ξεκάθαροι ότι εάν ο πρόεδρος Πούτιν κλιμακώσει, εμείς, η διεθνής κοινότητα θα κλιμακώσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι «οι κυρώσεις στοχεύουν απευθείας πρόσωπα και επιχειρήσεις
που εμπλέκονται σε αυτές τις δράσεις, Στοχεύουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».
«Αυτή είναι μία κρίση που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Για τη Μόσχα όμως πρόκειται για κυρώσεις που η Δύση θα επέβαλε έτσι κι αλλιώς.
«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ησυχάσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την αποκαλούμενη "τιμωρία της Ρωσίας"», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Πλήγμα δυνατό και άμεσο ζητά το Κίεβο. «Ο πλανήτης πρέπει να απαντήσει με όλη του την οικονομική του πυγμή για να τιμωρήσει τη Ρωσία για τα εγκλήματα που έχει ήδη διαπράξει και εν όψει των εγκλημάτων που ετοιμάζεται να διαπράξει. Χτυπήστε τη ρωσική οικονομία τώρα και χτυπήστε την σκληρά», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντιμιτρο Κουλέμπα.
Στο μεταξύ, νωρίτερα ο πρόεδρος Ζελένσκι εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο επιστρατεύει εφέδρους από 18 έως 60 ετών για έναν μήνα, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το σχέδιο για κήρυξη της Ουκρανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες, κατά τις οποίες θα αυξηθούν οι έλεγχοι.
Η απόφαση αφορά ολόκληρη την επικράτεια εκτός από τις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αποσχιστές, καθώς εκεί ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το 2014.
Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.