«Η Ρωσία δε θέλει πόλεμο» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Δύση, σύμφωνα με το BBC.
Ερωτηθείς αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολέμου στην Ευρώπη, επισήμανε ότι «η γενιά του δεν μπορεί να φανταστεί πόλεμο στην Ευρώπη»«, ωστόσο πρόσθεσε ότι η ήπειρος έχει ζήσει τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990, ο οποίος -όπως ισχυρίστηκε- ότι ξεκίνησε από το ΝΑΤΟ.
Τόνισε ότι η Ρωσία δε θέλει πόλεμο και στο πλαίσιο αυτό είχε υποβάλει προτάσεις για την έναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις της Ρωσίας.
Όπως είπε, οι βασικές απαιτήσεις δεν έχουν εκπληρωθεί από το ΝΑΤΟ και η Συμμαχία έχει υποχρέωση να μην ενισχύσει την ασφάλειά του σε βάρος άλλων χωρών.
Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των πυραύλων.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι τα τελευταία 30 χρόνια μας είπαν ότι δεν θα επεκταθεί η Συμμαχία, ωστόσο σήμερα βλέπουμε να συμβαίνουν ενέργειες «ακριβώς στο κατώφλι μας».
Αναρωτήθηκε μάλιστα πότε θα γίνει αποδεκτή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα τώρα, πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων», σημείωσε.
«Ελπίζουμε ότι η ανησυχία μας θα ακουστεί από τους εταίρους μας και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη», συμπλήρωσε.
Το βασικό αίτημα της Ρωσίας τώρα είναι η Δύση να εγγυηθεί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για γενοκτονία στο Ντονμπάς, σε περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
«Κατά την άποψή μας αυτό που συμβαίνει τώρα στο Ντονμπάς είναι γενοκτονία», είπε στη συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο για να επιλυθεί το πρόβλημα στο Ντονμπάς είναι αναγκαίο να «ξεκινήσουμε από τις δυνατότητες εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, που δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως».
«Υπολογίζουμε πολύ στο ότι οι εταίροι μας και πέραν του ωκεανού και στην Ευρώπη, πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, «θα ασκήσουν την ανάλογη επιρροή στην σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου και η λύση αυτή θα βρεθεί», είπε ο Πούτιν.
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει κάνει παρόμοιες επικρίσεις και στο παρελθόν, σε σχέση με το θέμα των διακρίσεων σε βάρος των Ρωσόφωνων πέρα από τα σύνορά του, πολλοί από τους οποίους ζουν στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Σολτς: Απαιτούμε αποκλιμάκωση
Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς, τόνισε ότι η συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία θεωρείται απειλή και είναι «ακατανόητη».
Απαίτησε δε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» στην περιοχή υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό ότι «δεν θα ακολουθήσει πόλεμος».
Ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και επιθυμία του είναι να υπάρξει διάλογος. Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε «αδιέξοδο», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον Πούτιν να στείλει τους διαπραγματευτές του με «θετική διάθεση για να μπορέσουμε να επιτύχουμε πρόοδο».
«Η ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη Ρωσία, όχι εναντίον της Ρωσίας», επισήμανε.
Συμπλήρωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη έχουν κοινή αντίληψη ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, όσο δύσκολη κι αν είναι. «Πρέπει όλοι να είμαστε γενναίοι και υπεύθυνοι στις πράξεις μας», υπογράμμισε.
Σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν λειτουργεί ακόμη, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει τη λειτουργία της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ωστόσο τόνισε ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε «μεγάλες συνέπειες».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.