Κλείσιμο

Επικοινωνία Μπάιντεν- Σολτς στις 9.30 μμ- Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναμένεται να έχουν σήμερα γύρω στις 21:30 ώρα Ελλάδας τηλεφωνική συνδιάλεξη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία εγγράφεται «στο πλαίσιο του στενού και συνεχούς συντονισμού μας με τους συμμάχους μας», γνωστοποίησε η αμερικανική προεδρία, η οποία έχει εμπλακεί σε εντατική διπλωματική δραστηριότητα απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής που παραμένει «πραγματική», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί την επομένη μιας επίσκεψης του Όλαφ Σολτς στη Μόσχα, κατά την οποία ο Γερμανός καγκελάριος τάχθηκε με θέρμη υπέρ της διπλωματίας.

Κάποιες δηλώσεις του επίσης ενώπιον των δημοσιογράφων προκάλεσαν κάποια αναστάτωση στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, ένα 'εκρηκτικό' θέμα στο διπλωματικό επίπεδο.

«Υπάρχει ένα γεγονός: η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε ο Όλαφ Σολτς.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να δει τα πράγματα πιο ανοικτά και να αντιληφθεί πως δεν μπορούμε να έχουμε μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση για ένα θέμα που δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πρώτος που μετρίασε τις φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί κάποια μέρα στη στρατιωτική συμμαχία.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να υποχωρήσει στην απαίτηση της Μόσχας, που θέλει το ΝΑΤΟ να δεσμευθεί επίσημα ότι δε θα δεχθεί νέα μέλη από την ανατολική Ευρώπη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει κάποια απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως η Μόσχα μετακινεί κρίσιμης σημασίας μονάδες πιο κοντά στην περιοχή.

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και μετά υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Και δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση των δυνάμεών της», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο MSNBC. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε κρίσιμης σημασίας μονάδες να κινούνται προς τα σύνορα, όχι μακριά από τα σύνορα.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ