«Εξαιρετικά πιθανή μια επίθεση στο Κίεβο», εκτιμά η Υπ. Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας είπε σε πρωινές συνεντεύξεις της ότι οι νεότερες πληροφορίες ασφαλείας επιβεβαιώνουν ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν «να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του για μία πλήρους κλίμακας εισβολή» στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι με βάση τις πληροφορίες αυτές είναι επίσης «εξαιρετικά πιθανό» να πραγματοποιηθεί επίθεση ακόμα και στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

Εκτίμησε πως ο Ρώσος Πρόεδρος «το έχει βάλει πείσμα» να εισβάλει στην Ουκρανία, θέλοντας «να γυρίσει το ρολόι πίσω στα 1990».

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται από χθες η βρετανική κυβέρνηση περί «άτονων» κυρώσεων κατά ρωσικών συμφερόντων μετά από την αναγνώριση ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, η κα Τρας επέμεινε πως οι κυρώσεις σε βάρος πέντε καίριων τραπεζών και τριών ολιγαρχών με στενές σχέσεις με τον Πρόεδρου Πούτιν «θα προξενήσουν πόνο» στη Ρωσία.

«Είναι το πιο σκληρό καθεστώς κυρώσεων που έχουμε επιβάλει ποτέ κατά της Ρωσίας», υποστήριξε.

Επανέλαβε τη δήλωση της Τρίτης ότι αν πραγματοποιηθεί πλήρης εισβολή θα κλιμακωθούν και οι κυρώσεις από την πλευρά της Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας. «Τίποτα δεν αποκλείεται ως προς το ποιους θα στοχεύσουμε», απάντησε η κα Τρας στο ερώτημα αν οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν και πλούσιους Ρώσους που έχουν κάνει δωρεές στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

«Είναι σημαντικό να κρατήσουμε μερικές κυρώσεις στο ντουλάπι για την πολύ πιθανή περίπτωση που η Ρωσία εξαπολύσει μία πλήρους κλίμακας εισβολή», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι η Βρετανία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η κα Τρας κάλεσε εξάλλου για ακόμα μία φορά τους Βρετανούς που έχουν μείνει στην Ουκρανία να αποχωρήσουν άμεσα.

Σε άρθρο της στους Times, εν τω μεταξύ, η Υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η Βρετανία έχει μία μακριά λίστα ιδιωτών που είναι «συνένοχοι» στις ενέργεια της ρωσικής ηγεσίας.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Τρίτη κυρώσεις κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών ως «πρώτη δόση» κυρώσεων, αλλά δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση, αναλυτές και δικούς του βουλευτές που θεωρούν ότι αυτή η πρώτη αντίδραση είναι χλιαρή. Αναλυτής του ινστιτούτου στρατιωτικών μελετών RUSI σχολίασε χαρακτηριστικά ότι είναι «σαν η Βρετανία να πηγαίνει σε αντάλλαγμα πυρών με σφεντόνα».
 

Πηγή: skai.gr