ΚΑΙΡΟΣ

Νέες δηλώσεις Ζελένσκι: Θα μπορούσαμε να συναντηθούμε με τον Πούτιν στην Ιερουσαλήμ

Οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφήνοντας χαραμάδα αισιοδοξίας για διέξοδο από τη φρίκη του πολέμου που μαίνεται για 17η ημέρα.

Ειδικότερα ανέφερε ότι η Μόσχα έχει μια «εκ θεμελίων διαφορετική προσέγγιση», καθώς προηγούμενος το μόνο που έκανε ηταν να «θέτει τελεσίγραφα» στις συνομιλίες της με τους Ουκρανούς.

Οταν ρωτήθηκε για δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, ο οποίος είχε μιλήσει για "προόδους" στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε "ικανοποιημένος που έλαβε ένα σήμα από τη Ρωσία".

Ο Ζελένσκι, χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ. Κάλεσε επίσης τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σόλτς αντίστοιχα, οι οποίοι στη συνέχεια μίλησαν τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Επίσης ανέφερε ότι οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις, σταμάτησαν να λειτουργούν από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Έχουμε περίπου 1300 στρατιωτικούς που χάθηκαν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν τον απολογισμό.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταμέτρηση που δημοσιεύουν οι ουκρανικές αρχές από την έναρξη της εισβολής.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει χάσει «περίπου 12.000 άνδρες».

Πρόκειται για μια «αναλογία 1 στους 10, όμως αυτό δεν με κάνει χαρούμενο», επισήμανε.

Στις 2 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε χάσει σχεδόν 500 στρατιώτες. Όμως, έκτοτε, δεν έχει δημοσιεύσει νεότερο απολογισμό, την ώρα που οι μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

Στις 8 Μαρτίου, έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων, το Πεντάγωγο είχε κάνει λόγο για μια εκτίμηση μεταξύ 2000 και 4000 νεκρών Ρώσων.

Ο οικονομικός σύμβουλος το Ζελένσκι είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Κίεβο ο ρωσικός στρατός

Έτοιμες να εισβάλλουν στο Κίεβο φαίνεται πως είναι οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς στα βορειοανατολικά και τα ανατολικά περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας μαίνονται μάχες και ακούγονται εκρήξεις.

Ο κύριος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, στοιχεία της μεγάλης ρωσικής φάλαγγας έχουν διασπαρεί βορείως του Κιέβου, «πιθανώς για να υποστηρίξουν μια ρωσική προσπάθεια να περικυκλωθεί η πόλη».

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Κίεβο, Μίλτος Σακελλάρης, οι κάτοικοι του Κιέβου δηλώνουν αποφασισμένοι να μην φύγουν αλλά  να υπερασπιστούν την πόλη τους. Έχουν δημιουργηθεί παντού οδοφράγματα και όσοι δεν έχουν φύγει ετοιμάζονται να δώσουν μάχη με τα ρωσικά στρατεύματα.

Πλήγματα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

Κεντρικές πόλεις σφυροκοπούνται σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας και υπάρχουν αναφορές ότι έχουν πληγεί δομές αμάχων.

Στη Μαριούπολη, βομβαρδίστηκε τζαμί που φιλοξενούσε τουλάχιστον 80 αμάχους, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. 

Έκρηξη σε κτίριο με διαμερίσματα μετά από πλήγμα ρωσικού άρματος Μάχης στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, Παρασκευή 11 Μαρτίου. Πηγή: AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Νωρίτερα οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.500 άνθρωποι στη Μαριούπολη.

Νέες προσπάθειες για δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η ανθρωπιστική κρίση είναι ανυπολόγιστη, με τις ουκρανικές αρχές να καταγγέλλουν ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η ασφάλεια των άμαχων που θέλουν να φύγουν από τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Μαριούπολη. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων συνεχίζεται και σήμερα.

Μεγάλη διαδήλωση στη Μελιτόπολη

Αρκετές εκατοντάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν στη Μελιτόπολη ενάντια στη απαγωγή του δημάρχου της πολιορκημένης πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Δείτε βίντεο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, να βοηθήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου της πόλης.

«Ακούς, Μόσχα; Εάν 2000 άνθρωποι διαδηλώνουν στη Μελιτόπολη κατά της κατοχής, πώς μπορείτε στη Μόσχα να είστε κατά του πολέμου», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανική προεδρία.

Ζελένσκι: Καταφέραμε το μεγαλύτερο πλήγμα στο ρωσικό στρατό εδώ και δεκαετίες

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, στο νέο μήνυμά του αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν το μεγαλύτερο πλήγμα στο ρωσικό στρατό εδώ και δεκαετίες. Όπως είπε 31 ρωσικές ομάδες τακτικών ταγμάτων έχουν εξουδετερωθεί και πάνω από 360 ρωσικά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί.

Είπε επίσης ότι ομάδες ρωσικών στρατευμάτων παραδίδονται στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά τώρα η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους.

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ