Μαριούπολη: Στη δημοσιότητα συγκλονιστικό βίντεο από τη διάσωση αμάχων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ

Το πρώτο συγκλονιστικό βίντεο και φωτογραφίες από την απομάκρυνση των αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφτάλ έδωσαν στη δημοσιότητα ουκρανικά ΜΜΕ. 

Στα πλάνα εμφανίζονται Ουκράνοι στρατιώτες να βοηθούν τους αμάχους να βγουν από τα χαλάσματα του εργοστασίου. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν επίσης μέλη του  Ερυθρού Σταυρού και των Ηνωμένων Εθνών.  

Σημειώνεται ότι το σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων από άλλες περιοχές της κατεστραμμένης ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης, εκτός από τη χαλυβουργία, αναβάλλεται για τις 8 το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.

Το μήνυμα Ζελένσκι

«Σήμερα επιτέλους καταφέραμε να ξεκινήσουμε την εκκένωση των ανθρώπων από το Azovstal. Μετά από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, μετά από πολλές προσπάθειες, διαφορετικές συναντήσεις, προσκλήσεις και προτάσεις. Δεν υπήρξε ούτε μια μέρα που να μην προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση που θα έσωζε τον λαό μας. Σήμερα, για πρώτη φορά σε όλες τις μέρες του πολέμου, αυτός ο ζωτικός διάδρομος έχει αρχίσει να λειτουργεί. Για πρώτη φορά υπήρξαν δύο ημέρες πραγματικής κατάπαυσης του πυρός.

»Περισσότεροι από εκατό άμαχοι έχουν ήδη εκκενωθεί - γυναίκες και παιδιά που φεύγουν από τις εχθροπραξίες εκεί. Στο Azovstal. Δεδομένης της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, οι πρώτοι εκκενωμένοι θα φτάσουν στη Ζαπορίζια αύριο το πρωί. Η ομάδα μας θα τους συναντήσει εκεί. Ελπίζω ότι αύριο θα εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η απομάκρυνση των ανθρώπων από τη Μαριούπολη. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε στις 8 το πρωί».



Μια πρώτη ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα θα φτάσει αύριο στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Η απομάκρυνση των αμάχων από το Azovstal άρχισε. Μια πρώτη ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων κατευθύνεται προς το ελεγχόμενο έδαφος (από την Ουκρανία). Αύριο θα τους υποδεχτούμε στη Ζαπορίζια.Είμαι ευγνώμων την ομάδα μας! Τώρα εκείνοι, μαζί με τα (Ηνωμένα Έθνη), εργάζονται για την απομάκρυνση άλλων αμάχων από το εργοστάσιο» έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Ria Novosti είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι 40 πολίτες απομακρύνθηκαν σήμερα από το έδαφος του εργοστασίου Azovstal, που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό, και μεταφέρθηκαν σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο της Μόσχας στα ανατολικά.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ria Novosti, όλοι όσοι απομακρύνθηκαν έχουν εγκατασταθεί σε έναν καταυλισμό με σκηνές στο χωριό Μπεζιμενέ, στα μισά του δρόμου μεταξύ της Μαριούπολης και των ρωσικών συνόρων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέλη του προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ βοήθησαν στην επιχείρηση εκκένωσης.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Όσοι απομακρύνθηκαν που ήθελαν να πάνε σε περιοχές που τελούν υπό ουκρανικό έλεγχο παραδόθηκαν στους εκπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού» ανέφερε το υπουργείο.


Η ανακοίνωση του ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η ανθρωπιστική επιχείρηση έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή, και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέλη της επιχείρησης έφτασαν στο Αζοφστάλ το πρωί του Σαββάτου.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της οχηματοπομπής.

Σύμφωνα με προηγούμενους υπολογισμούς, περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες και 1.000 άμαχοι συνέχιζαν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, υπό μαρτυρικές συνθήκες, στο εργοστάσιο.

Το εργοστάσιο χάλυβα είναι ισοπεδωμένο σύμφωνα με νέα δορυφορική εικόνα της εταιρείας Maxar Technologies που είδε το Σάββατο το φως της δημοσιότητας. 

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ρωσικά αεροπλάνα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πολιορκημένης πόλης, εστιάζοντας στη χαλυβουργία.


Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν βίντεο και εικόνες από δύο Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στις στοές και έστειλαν τα βίντεο στις συζύγους τους. Αποκαλύπτουν την οικτρή κατάσταση που επικρατεί στα υπόγεια του Αζοφστάλ, με στρατιώτες βαριά τραυματίες σε αυτοσχέδια κρεβάτια. Αναφέρουν ότι μοιράζονται 1,5 λίτρο νερό, ανά τέσσερα άτομα την ημέρα, προκειμένου να αντέξουν και να έχουν προμήθειες για τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα η Ρωσία βομβαρδίζει ακατάπαυστα την περιοχή με βαριά όπλα. 

Είκοσι άμαχοι βγήκαν από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας για να μεταφερθούν στη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε το Σάββατο το τάγμα Αζόφ που υπερασπίζεται την περιοχή.

"Είκοσι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά... μεταφέρθηκαν σε συμφωνημένη τοποθεσία και ελπίζουμε ότι θα κατευθυνθούν στη Ζαπορίζια, στο έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία"

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr