Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι δεν έχει δει ακόμη «πραγματική αποκλιμάκωση» από τη Ρωσία, παρά τις αναφορές της Μόσχας περί διαδικασίας αποχώρησης στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Μόσχας για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων «δίνει λόγους για αισιοδοξία», αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός.
Σχολίασε ότι η Ρωσία είχε αποσύρει στρατεύματα στο παρελθόν, μόνο και μόνο για να τα επαναφέρει.
«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων, όχι μόνο στρατευμάτων αλλά και εξοπλισμού» ξεκαθάρισε.
Ενόψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ο κ. Στόλτενμπεργκ σχολίασε ότι «αυτό δίνει τις προϋποθέσεις για συγκρατημένη αισιοδοξία, «αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο έδαφος. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο πεδίο, δεν έχουμε δει σημάδια μειωμένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τι κάνουν».
Ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μια «μαχητική δύναμη χωρίς προηγούμενο από τον Ψυχρό Πόλεμο». «Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση, αλλά η Ρωσία έχει ακόμη χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού: σταματήστε να προετοιμάζεστε για πόλεμο, και αρχίστε να προετοιμάζεστε για μια ειρηνική λύση» ήταν το μήνυμά του.
Σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπενθύμισε τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. «Η απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους δρόμο».
Πρόσθεσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν «μια μεγάλη επιτυχία», που βοήθησε στη διασφάλιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ασφάλειας στην Ευρώπη.
Μάλιστα, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά δε θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να γίνει διάλογος χρειάζεται «πραγματική αποκλιμάκωση», που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.
Τέλος, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας. Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.
Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στην πρώτη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στη ρωσική ανακοίνωση για απόσυρση μονάδων.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.