Στο Κίεβο μεταβαίνουν οι πρόεδροι της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς και της Εσθονίας Αλάρ Κάρις.
Οι ηγέτες θα έχουν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Καθ’ οδόν προς το Κίεβο κομίζοντας ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής στήριξης και στρατιωτικής συνδρομής. Η Λιθουανία θα συνεχίσει να στηρίζει τη μάχη που δίνει η Ουκρανία για την κυριαρχία και την ελευθερία της» έγραψε στο Twitter ο Λιθουανός πρόεδρος.
«Ανεπιθύμητος» στο Κίεβο ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Την επιθυμία του να ταξιδέψει μαζί με τους προέδρους χωρών της Βαλτικής είχε εκφράσει και ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ωστόσο όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία, είναι «ανεπιθύμητος» στο Κίεβο.
Αιτία είναι η πολιτική του έναντι της Ρωσίας κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, την οποία έχει επανειλημμένα επικρίνει η ουκρανική πλευρά.
«Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς - και πρέπει να το λάβω υπ' όψιν - αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε ο γερμανός Πρόεδρος από την Πολωνία.
Ζελένσκι: Πρόσκληση στον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο
Αφού απέρριψε την επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο.
Όπως δήλωσε χθες βράδυ ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ, «επιδώσαμε (την πρόσκληση) και μεταφέραμε ότι η κυβέρνηση και ο πρόεδρός μας θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκεπτόταν το Κίεβο». Η επίσκεψη, επισήμανε, θα πρέπει να αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία με την παράδοση βαρέων όπλων.
Αναφερόμενος στις παραδόσεις όπλων, ο ουκρανός πρέσβης τόνισε ότι περιμένει από τη Γερμανία να στείλει άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, επισήμανε μάλιστα ότι άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Τσεχία, έχουν ήδη αποφασίσει την παράδοση βαρέων όπλων.
«Ελπίζουμε ότι η ίδια απόφαση θα ληφθεί σύντομα και από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό», ότι «θα εγκαταλείψει αυτή την ανασταλτική στάση», δήλωσε ο κ. Μέλνικ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία, αλλά ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίζεται ακόμη διστακτικός. Χθες ο καγκελάριος επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θα αποφασίσει κάτι τέτοιο μόνη, αλλά σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.