Σφοδρές μάχες και συγκρούσεις γύρω από το Λουχάνσκ - Σκοτώθηκε έμπειρος Ρώσος στρατηγός

Σύμφωνα με το Tass «σύννεφα καπνού υψώνονται πάνω από την πόλη» - Εκρήξεις ακούγονται και σε άλλες περιοχές - Οι συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες αφότου η Ουκρανία έχει ξεκινήσει και επίσημα την αντεπίθεσή της

Στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική πόλη Λουχάνσκ και στις γύρω περιοχές φαίνεται πως έχουν μεταφερθεί οι συγκρούσεις με το ρωσικό πρακτορείο Tass να αναφέρει ότι «σύννεφα καπνού υψώνονται πάνω από την πόλη» ενώ παράλληλα ακούγονται συνεχώς εκρήξεις.

Επίσης υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις αυτή την ώρα στην περιοχή Τοκμάκ, στο κατεχόμενο τμήμα της Ζαπορίζια με τον Βλαντιμίρ Ρογκόφ, έναν τοπικό φιλορώσο ηγέτη να αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ότι «Οι Ναζί βομβάρδισαν την πόλη Τοκμάκ». Περίπου 15 λεπτά νωρίτερα, ο Ιβάν Φεντόροφ, ο εξόριστος δήμαρχος της Ουκρανίας της κατεχόμενης Μελιτόπολης, είχε αναφέρει στο Telegram πέντε εκρήξεις που ακούστηκαν στη Μιχαϊλίβκα, η οποία βρίσκεται 45 χιλιόμετρα ανατολικά του Τοκμάκ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες αφότου η Ουκρανία έχει ξεκινήσει και επίσημα την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της, κίνηση που ανέμεναν ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις και προετοιμάζονταν γι΄αυτό. Στην καθημερινή του ενημέρωση, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις στις περιοχές του νότιου Ντόνετσκ και του Μπαχμούτ.

Σκοτώθηκε Ρώσος στρατηγός στη Ζαπορίζια

Στα πλαίσια της ουκρανικής αντεπίθεσης, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες Δευτέρα ότι μια ουκρανική πυραυλική επίθεση στο νότιο μέτωπο της Ζαπορίζια σκότωσε έναν από τους έμπειρους Ρώσους στρατηγούς.

«Ως αποτέλεσμα της εχθρικής επίθεσης με πυραύλους, ο Αρχηγός του Επιτελείου της 35ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, Ταγματάρχης Σεργκέι Γκοριάτσεφ, σκοτώθηκε», ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram ο εξέχων φιλοπολεμικός μπλόγκερ Βόενκορ.

Ο Γκοριάτσεφ, ένας έμπειρος και παρασημοφορημένος διοικητής, ηγήθηκε στο παρελθόν των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας της Υπερδνειστερίας.

Ο Βόενκορ πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τους εκπροσώπους της διοίκησης της Ενωμένης Ομάδας Δυνάμεων (S), ο στρατός έχασε σήμερα έναν από τους λαμπρότερους και πιο αποτελεσματικούς στρατιωτικούς ηγέτες».

Αρκετοί Ρώσοι πολεμικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι ο Γκοριάτσεφ πιθανότατα σκοτώθηκε από πύραυλο κρουζ Storm Shadow που παρείχε στην Ουκρανία το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει ακόμη τον αναφερόμενο θάνατο του Γκοριάτσεφ πιστεύεται ωστόσο, ότι περισσότεροι από δώδεκα Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Επτά χωρία ανακαταλήφθηκαν από τους Ουκρανούς

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία επισημαίνει ότι πρόσφατα απελευθέρωσε επτά χωριά στα νοτιοανατολικά της χώρας από τον ρωσικό έλεγχο.

Αυτές θεωρούνται οι πρώτες νίκες της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεση της χώρας, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε το Σάββατο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθεί ο πιο πρόσφατος χάρτης με τοποθεσίες όπου «η εθνική σημαία κυματίζει ξανά», όπως είπαν αξιωματούχοι στην περιοχή Στορόζχεβε.

Χάρτης

Αντιστέκονται οι ρωσικές δυνάμεις

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στα χωριά Μακαρίβκα,Ριβνόπιλ και Πρισίστιβκα στο νότιο τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, τα ουκρανικά στρατεύματα συνέχισαν να επιχειρούν να πραγματοποιήσουν επίθεση στην κατεύθυνση του Νότιου Ντόνετσκ», σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου την Τρίτη.

«Τρεις επιθέσεις από ουκρανικές μονάδες ενισχυμένες με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα απωθήθηκαν στην περιοχή Μακαρίβκα».

Δύο επιθέσεις κοντά στο Ριβνόπιλ και μια άλλη επίθεση κοντά στην Πρισίστιβκα αποκρούστηκαν επίσης, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο.

"Μεγάλης κλίμακας η ουκρανική αντεπίθεση, οι απώλειες του Κιέβου είναι δεκαπλάσιες"

Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου με τη χρήση εφεδρειών, και είναι μεγάλης κλίμακας, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι οι απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων είναι δεκαπλάσιες από αυτές των ρωσικών.

Σύμφωνα με το TASS, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία έχασε το 25 με 30% του εξοπλισμού που παρέλαβε από τη Δύση. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Ρωσία έχει χάσει μόλις 54 τεθωρακισμένα, ενώ η Ουκρανία πάνω από 160.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η ουκρανική αντεπίθεση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς, και οι Ουκρανοί έχουν μεγάλες απώλειες. 

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι ένοχη για την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα με πυραύλους HIMARS αλλά αυτό αποτέλεσε τροχοπέδη στην αντεπίθεση τους. « Σε όλα τα θύματα των πλημμυρών στην περιοχή του φράγματος Καχόβκα θα παρασχεθεί βοήθεια σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα» δήλωσε. 

«Για δεκαετίες, η Ρωσία τροφοδοτούσε την Ουκρανία και στήριζε την οικονομία της» ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν δόθηκε καμία ευκαιρία στη Ρωσία να οικοδομήσει κανονικές σχέσεις με τον αδελφικό ουκρανικό λαό».

«Η Ρωσία στον Καύκασο πολέμησε, μεταξύ άλλων, με την Αλ Κάιντα και η Δύση υποστήριξε αυτούς τους τρομοκράτες» υποστήριξε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ακόμα ότι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας εξακολουθεί να υφίσταται.

Πηγή: skai.gr