Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Ρώσος στρατιώτης, Βαντίμ Σισιμαρίν, που ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία ενός άοπλου 62χρονου πολίτη στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου.
Ο 21χρονος Ρώσος διοικητής τανκς ομολόγησε την ενοχή του σε περιφερειακό δικαστήριο του Κιέβου, ότι πυροβόλησε εναντίον ενός άοπλου άνδρα στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Οι εισαγγελείς της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο στρατιώτης ήταν μεταξύ τεσσάρων άλλων Ρώσων στρατιωτικών που πυροβόλησαν και έκλεψαν ένα ιδιόκτητο αυτοκίνητο για να διαφύγουν αφού το στράτευμά τους είχε γίνει στόχος των ουκρανικών δυνάμεων.
Όταν έφτασαν στην Chupakhivka, η οποία βρίσκεται περίπου 200 μίλια ανατολικά του Κιέβου, είδαν έναν άνδρα να κάνει ποδήλατο και να μιλά στο τηλέφωνό του.
Όπως είπαν, ο Σισιμαρίν έλαβε εντολή από άλλο στρατιώτη να σκοτώσει τον πολίτη για να τον αποτρέψει από το να σημάνει συναγερμό που βρίσκονταν στο χωριό.
Στη συνέχεια, σκότωσε τον άμαχο, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, αφού τον πυροβόλησε αρκετές φορές στο κεφάλι από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου.
«Μου διέταξαν να πυροβολήσω. Πυροβόλησα έναν. Έπεσε. Και συνεχίσαμε», ισχυρίστηκε ο ίδιος .
Ο δικηγόρος υπεράσπισης του στρατιώτη, που ονομάζεται Viktor Ovsiannikov, είπε στο δικαστήριο ότι ο εντολέας του είχε αρχικά αρνηθεί να πυροβολήσει, αλλά του δόθηκε η εντολή δύο φορές και έτσι πραγματοποίησε τον πυροβολισμό από φόβο για τη δική του ασφάλεια.
Ο ίδιος είπε ότι: «Καθόταν στο παράθυρο ενός αυτοκινήτου... το αυτοκίνητο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα με ένα τρυπημένο ελαστικό».
«Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να είναι αυτός ο νεαρός στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά η ανώτερη ηγεσία της άλλης χώρας που νομίζω ότι είναι ένοχη για την εξαπόλυση αυτού του πολέμου».
Ο Ρώσος στρατιώτης διώχθηκε σύμφωνα με τον ουκρανικό ποινικού κώδικα που αφορά τους νόμους και τα έθιμα του πολέμου.
Η δίκη έρχεται αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για θηριωδίες και βαρβαρότητα εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια της εισβολής, προσθέτοντας ότι έχει εντοπίσει περισσότερα από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, η Ρωσία αρνήθηκε ότι τα στρατεύματά της είχαν στόχο αμάχους.
Η Μόσχα κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι οργάνωσε τις φρικαλεότητες σε μια προσπάθεια να σπιλώσει τις δυνάμεις της.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.