ΚΑΙΡΟΣ

Ρωσία: O Πούτιν πήρε άδεια από το κοινοβούλιο για να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό - «Δεν ισχύει πλέον η Συμφωνία του Μινσκ»

Την τυπική ουσιαστικά άδεια της άνω Βουλής για την ανάπτυξη του στρατού «στο εξωτερικό» ζήτησε, και έλαβε ομόφωνα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με την Ουκρανία μετά τη ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη επίθεση σε ουκρανικό έδαφος αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ. «Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ» δήλωσε ένας από τους Ρώσους νομοθέτες. Λίγο αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «η συμφωνία του Μινσκ δεν υπάρχει πια». 

Ο Πούτιν είχε κάνει λόγο για «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Ένας από τους αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι η Ρωσία «δεν είχε άλλη επιλογή».

Ωστόσο, ο Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κοσατσιόφ ισχυρίστηκε ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη στην περιοχή του Ντονμπάς έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να «αποφύγει έναν μεγάλο πόλεμο, του είδους που φαίνεται να θέλουν οι ΗΠΑ και η Ουκρανία». 

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Δύση, αλλά δεν θα τον κάνει, εάν θα προσπαθούν να την μειώνουν και να θεωρούν ότι ευθύνεται για τα πάντα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24». Οι δηλώσεις του αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πάντα εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Θέλουμε να καταλάβουμε, για ποιο πράγμα θα γίνει αυτός διάλογος. Εάν αποσκοπεί στο να μειώνει την Ρωσία και να την καθιστά υπεύθυνη για τα πάντα, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για τέτοιου είδους διάλογο», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Aπό πλευράς των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις για την κλιμάκωση στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Είναι πιθανό ο πρόεδρος Μπάιντεν να ανακοινώσει λεπτομερώς τις «σκληρές» κυρώσεις που έχουν προαναγγείλει οι ΗΠΑ για τη Ρωσία, αφού ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, ως «εισβολή» στην Ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr