Κλείσιμο

Ρωσική τρομοκρατία στην Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο - Προ των πυλών η μεγάλη μάχη για τη Χερσώνα

Οι δηλώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ουκρανίας μέσα από το καταφύγιο - Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο στρατιωτικό νόμος που κήρυξε ο Πούτιν στις 4 ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα  - Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη μάχη στη Χερσώνα άρχισε

Ο τρόμος συνεχίζεται στην Ουκρανία. Νέες εκρήξεις ακόυγονται στο Κίεβο, λίγα 24ωρα μετά τους βομβαρδισμούς στην ουκρανική πρωτευούσα, με τους πολίτες να καταφέυγουν στα καταφύγια της περιοχής.

Πολίτες σε καταφύγιο στην Ουκρανία

Μάλιστα, οι σειρήνες ήχησαν ενώ ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση με τον ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα και οδηγήθηκαν σε καταφύγιο.

Την ίδια ώρα, για τη μητέρα των μαχών προετοιμάζονται Ρωσία και Ουκρανία με φόντο τη Χερσώνα. Οι ουκρανικές δυνάμεις που προελαύνουν στον Νότο βρίσκονται πλέον με το ένα πόδι στην πόλη, με ρώσους αξιωματικούς να καλούν τους αμάχους της κατεχόμενης από τους ρώσους πόλης να την εκκενώσουν. Στην ουκρανική πίεση ο Πούτιν απαντά με επιβολή στρατιωτικού νόμου τόσο στη χερσώνα όσο και στις τρεις άλλες ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε μονομερώς η Μόσχα. 

Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ρωσικούς πυραύλους πάνω από το Κίεβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας

Οι συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν "πολλούς ρωσικούς πυραύλους" πάνω από το Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα στην ουκρανική πρωτεύουσα σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, λίγο αφότου ήχησαν οι σειρήνες.

"Ο αντιαεροπορικός συναγερμός δεν έχει λήξει. Παραμείνετε στα καταφύγια. Η αντιαεροπορική άμυνα εξακολουθεί να είναι εν δράσει ", διευκρίνισε ο Κλίτσκο στο Telegram.

Από τη Δευτέρα, η ουκρανική πρωτεύουσα έχει δεχθεί επίθεση πολλές φορές από ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη καμικάζι. Οι επιθέσεις αυτές που είχαν στόχο κυρίως ενεργειακές υποδομές προκάλεσαν πέντε θανάτους μεταξύ των οποίων μίας εγκύου τη Δευτέρα και άλλων τριών αμάχων χθες, Τρίτη.

Λίγο πριν από τις εκρήξεις, ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολέξιι Κουλέμπα, είχε ανακοινώσει πως η αντιαεροπορική άμυνα είχε ενεργοποιηθεί στη ζώνη αυτή.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της περιοχής Βίνιτσα (νοτιοδυτικά) δήλωσε πως η περιοχή αυτή τέθηκε στο στόχαστρο ρωσικών πυραύλων και κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι κατέρριψε δύο ρωσικούς πυραύλους στην περιοχή Τσερνίχιβ, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ιρανικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος εξερράγη στο Τσερνίχιβ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της.

O Δένδιας στο Κίεβο: Η συνάντηση με τον Ζελένσκι και το «ελευθερία ή θάνατος» του Κουλέμπα

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα με την εντατικοποίηση των ρωσικών πυραυλικών χτυπημάτων και τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής συνόρων.

Δένδιας στο Κίεβο

Δένδιας στο Κίεβο

«Έγινα δεκτός στο Κίεβο από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, @ZelenskyyUA, παρουσία του 🇺🇦ΥΠΕΞ D.Kuleba. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αμέριστη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία & καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής των συνόρων από δυνάμεις του αναθεωρητισμού», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο Twitter.

Έγινα δεκτός στο Κίεβο από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, @ZelenskyyUA, παρουσία του 🇺🇦ΥΠΕΞ D.Kuleba. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αμέριστη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία & καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής των συνόρων από δυνάμεις του αναθεωρητισμού. pic.twitter.com/20rGl1KBRY

— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 19, 2022

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο κ. Δένδιας δήλωσε στους δημοσιογράφους: 

«Νομίζω ότι μόλις ολοκληρώθηκε μία σημαντική επίσκεψη σήμερα, εδώ στο Κίεβο. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον ομόλογό μου, τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba, καθώς και τον Πρόεδρο της χώρας Volodymyr Zelenskyy.

Εξετάσαμε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, τη δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την ουκρανική προσπάθεια, αλλά επίσης και τα ευρύτερα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί, θέλω να είμαι σαφής, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, και στο διμερές πλαίσιο αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει μία στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Και είχα την ευκαιρία να αναδείξω το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι ήταν συγκινητικό για μένα και ότι ο Dmytro Kuleba κατά την τοποθέτησή του μέσα σε καταφύγιο -διότι αναγκαστήκαμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο εφόσον ήχησαν οι σειρήνες και η πόλη δέχτηκε επίθεση από πυραύλους- επανέλαβε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος”. Δείχνει αυτό ότι η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς την καταλαβαίνουμε.

Ήχησαν οι σειρήνες ενώ βρισκόταν στο ουκρανικό ΥΠΕΞ - Οδηγήθηκε σε καταφύγιο μαζί με τον Κουλέμπα

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε περιπέτεια, καθώς ενώ βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση με τον ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες στο Κίεβο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ στην Ουκρανία, Έλλη Κασόλη, οι σειρήνες ήχησαν την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συνέντευξη Τύπου και ο Νίκος Δένδιας μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο καταφύγιο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα. Μάλιστα, οι δύο υπουργοί έδωσαν συνέντευξη μέσα από το καταφύγιο, στο υπόγειο του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Προκτορείου, εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου.

Ukrainian surface-to-air defense is active over Kyiv. Several explosions seen and heard minutes ago. Here’s the sky over Kyiv. I just snapped this pic. pic.twitter.com/hAF3vF6Ah0

— Christopher Miller (@ChristopherJM) October 19, 2022

Ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική αντιπροσωπεία είναι καλά, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, στον λογαριασμό του κ.Δένδια στο twitter έγινε ανάρτηση με τον ίδιο και τον Ουκρανό ομόλογό του, ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ καταθέτει ανθοδέσμη στο Μνημείο Πεσόντων Υπερασπιστών της Ουκρανίας:

Κατέθεσα ανθοδέσμη στο Μνημείο πεσόντων υπερασπιστών της #Ουκρανίας στο #Κίεβο, μαζί με τον ομόλογό μου της Ουκρανίας @DmytroKuleba, ως φόρο τιμής σε όσους έπεσαν αγωνιζόμενοι για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της 🇺🇦. pic.twitter.com/5g0bekyaV9

— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 19, 2022

Κατά την έναρξη επίσκεψής του στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία με την πρόεδρο της ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ουκρανίας του ουκρανικού κοινοβουλίου, Τετιάνα Πλάσκοβα (Tetiana Plachkova), τον πρύτανη του κρατικού πανεπιστημίου Μαριούπολης Μίκολα Τροφιμένκο (Mykola Trofymenko), και την επιτετραμμένη της πρεσβείας της Κύπρου, Λίνα Θεμιστοκλέους.

Στην ατζέντα βρέθηκαν η κοινοβουλευτική διπλωματία, οι σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακαδημαϊκά θέματα και η ελληνική ομογένεια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Κατά την έναρξη επίσκεψής μου στο Κίεβο, συναντήθηκα στην 🇬🇷 Πρεσβεία με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας 🇬🇷-🇺🇦 του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, T.Plachkova, τον Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης, M.Trofymenko, και την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας 🇨🇾 @LThemistokleous.
(1/2) pic.twitter.com/l2w9ibHBT0

— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 19, 2022

Δένδιας

«Η πόλη και η υπόλοιπη χώρα γίνονται καθημερινά στόχος βίαιων επιθέσεων.Με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων, αθώων ανθρώπων. Η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις, με τον σαφέστερο τρόπο. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Είμαι εδώ σήμερα για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης στην ουκρανική κυβέρνηση και το γενναίου ουκρανικού λαού. Για την Ελλάδα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των λαών είναι το ιερό ευαγγέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από την πρώτη μέρα καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

«Μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη είναι μεταξύ των θυμάτων των ρωσικών επιθέσεων τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτές οι απώλειες είναι αποτέλεσμα μιας πολύ μακράς λίστας τυφλών επιθέσεων εναντίον πολιτών που εξαπολύθηκαν από το ρωσικό στρατό. Η Ελλάδα είναι βαθιά δεσμευμένη στην καταδίκη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου. Έχω στείλει γράμμα στο Δικαστήριο και το έχω επισκεφτεί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη. Υποστηρίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απόδοση στάτους υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Έχουμε προσφέρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που θέλουν να στείλουν βοήθεια.  Ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στην ανάγκη χιλιάδων Ουκρανών που αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τον πόλεμο».

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην Τουρκία και τις συνεχή προκλητική συμπεριφορά που δείχνει. «Οι Έλληνες έχουμε επίσης έναν μεγάλο γείτονα στα Ανατολικά μας. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον μας. Έναν γείτονα που ζητά αποστρατιωτικοποίηση των εδαφών μας, την ώρα που ο ίδιος αναπτύσσει ισχυρές δυνάμεις απέναντι από τα σύνορά μας. Έναν γείτονα που ισχυρίζεται παρανόμως ότι τμήματα του εδάφους μας ανήκουν σ’ αυτόν. Έναν γείτονα που επανειλημμένα λέει ότι θα έρθει μια νύχτα ξαφνικά. Έναν γείτονα που λέει ότι αν δεν υποκύψουμε στις αιτιάσεις του θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας. Η απάντηση μας είναι απλή. Είμαστε με την Ουκρανία. Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς ο Νίκος Δένδιας από δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ για τα όσα αντίκρισε επισκεπτόμενος την Ουκρανία είπε: «Είμαι συγκλονισμένος από αυτό που είδα στο Κίεβο και τον θάνατο αμάχων. Αυτό για εμάς συνιστά έγκλημα πολέμου. Ελπίζω ότι η ήττα της Ρωσίας θα γίνει μήνυμα κατά κάθε αναθεωρητικής προσπάθειας». 

Κουλέμπα: Η επίσκεψη Δένδια είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια και την Ελλάδα για την παροχή βοήθειας στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είμαι χαρούμενος να υποδεχτώ στους σημερινούς δύσκολους καιρούς τον κ. Δένδια. Ο Έλληνας ομόλογός μου θα μπορούσε να μην έρθει για λόγους ασφαλείας, αλλά ήρθε και αυτό είναι μια πράξη γενναιότητας και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Ευρύς ο κύκλος των θεμάτων που συζητήσαμε, αλλά υπήρξε ο συναγερμός και αναγκαστήκαμε να κατεβούμε στο υπόγειο. Η επίσκεψη του υψηλού Έλληνα αξιωματούχου και η σημερινή συνέντευξη τύπου στο καταφύγιο είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας» επισήμανε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. 
 
«Ελευθερία ή θάνατος είναι ένα καταπληκτικό σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης και ένα τέτοιο σύνθημα υπήρχε και στην ουκρανική επανάσταση στις αχές του. Ο Ελληνικός λαός καταλαβαίνει καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει ο αγώνας για την ελευθερία» τόνισε και συνέχισε: 
 
«Εξέφρασα την ευγνωμοσύνη για την παροχή της βοήθειας στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια. Το πιο σημαντικό είναι ο οπλισμός που τώρα παραδίδεται από την Ελλάδα στην Ουκρανία για να έχει η χώρα μου την ευκαιρία να προστατεύσει την ακεραιότητα της. Σήμερα ξεκίνησε η παράδοση των τεθωρακισμένων ΒΜΒ-1 και ευχαριστούμε για την βοήθεια. Έθεσα μερικά ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα συστημάτων για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Η Ρωσία μπορεί να εκτοξεύσει όσους πυραύλους θέλει να στέλνει επίστρατους από τις φυλακές αλλά εμείς θα νικήσουμε και θα κρατήσουμε στη μνήμη μας αυτούς που μας βοήθησαν».

«Ευχαρίστησα την Ελλάδα για την προθυμία να χτίσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αποκατάσταση της Οδησσού. Ευχαριστώ την Ελλάδα που βοηθά τους ουκρανούς στην ελληνική επικράτεια» κατέληξε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις 4 ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα τον περασμένο μήνα - Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα - και συμπλήρωσε πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν «μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκασταστάσεων».

Ακριβώς μετά την ομιλία Πούτιν, το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Διάταγμα επίσης που εκδόθη, περιορίζει τις μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς και στην Κριμαία και την Σεβαστούπολη, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

«Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας αποστολών, για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», είπε.

Νωρίτερα σήμερα, οι πολίτες της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας κλήθηκαν να ξεκινήσουν την εκκένωση της περιοχής και να περάσουν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, σε ρωσικό έδαφος, καθώς οι διορισμένες από την Μόσχα αρχές εκτιμούν ότι ο ουκρανικές δυνάμεις «θα αρχίσουν σύντομα μια επίθεση εναντίον της πόλης της Χερσώνας». 

Την ίδια ώρα, η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει γραμμή άμυνας στην επαρχία Λουχάνσκ. 

Η απάντηση της Ουκρανίας στο διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν

Άμεση ήταν η απάντηση της Ουκρανίας στο διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν.

«Συνεχίζουμε με την απελευθέρωση και την ανακατάληψη των περιοχών μας» υπογράμμισε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

«Η θέσπιση ''στρατιωτικού νόμου'' στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη θα πρέπει να θεωρείται μόνο ψευδονομιμοποίηση της λεηλασίας της ουκρανικής περιουσίας. Δεν αλλάζει τίποτα για μας: συνεχίζουμε την απελευθέρωση και την ανακατάληψη των εδαφών μας» σημείωσε ειδικότερα στο Twitter.

"Martial law" implementation on the occupied territories by RF should be considered only as a pseudo-legalization of looting of Ukrainians’ property by another "regrouping". This does not change anything for Ukraine: we continue the liberation and deoccupation of our territories.

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) October 19, 2022

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη μάχη στη Χερσώνα άρχισε

Η μητέρα των μαχών για τη ρωσοκρατούμενη Χερσώνα ξεκινά. Η ουκρανική τανάλια σφίγγει και ο ενισχυμένος με δυτικά όπλα ουκρανικός στρατός είναι προ των πυλών.  Ανεπιβεβαιώτες αναφορές κάνουν λόγο για έως και 50.000 ουκρανούς στρατιώτες έτοιμους να προελάσουν . Τα τύμπανα του πολέμου αρχίζουν να χτυπούν δυνατότερα 

Αυτή τη στιγμή όλες οι επιθέσεις έχουν απωθηθεί και συνεχίζουμε να κρατάμε τη γραμμή άμυνάς μας, ανέφερε ο Αν. Κατοχικός Επικεφαλής Χερσώνας, Κίριλ Στρεμουσοβ.

Η Μόσχα πιέζεται και κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις εμπόλεμες προσαρτημένες με ψευδο-δημοψηφίσματα Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. 

Την αδύναμη θέση του ρωσικού στρατού στην περιοχή αναγνωρίζει και ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων 

Οι επόμενες κινήσεις μας και τα σχέδιά μας σε ό,τι αφορά στη Χερσώνα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της πολεμικής τακτικής. Θα το πω ξανά: η κατάσταση από σήμερα είναι δύσκολη, δήλωσε ο Διοικητής Ρωσικών Δυνάμεων, Στρατηγός Σεργκει Σουροβικιν.

Και ενώ δυτικοί αναλυτές προδικάζουν ότι μία τακτική υποχώρηση θα είναι απαραίτητη, ο  Βλάντιμιρ Πούτιν περιορίζει τις μετακινήσεις εντός και εκτός 8 ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία και υπενθυμίζει εκ νέου - εμμέσως -  το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. 

Σε επαγρύπνηση η Δύση - Ταξίδι - αστραπή βρετανού υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ

Η Δύση είναι σε επαγρύπνηση. Το Ταξίδι-αστραπή που πραγματοποιεί απροειδοποίητα στην Ουάσινγκτον ο βρετανός υπουργός Άμυνας προδίδει τις προετοιμασίες των Συμμάχων για πιθανή χρήση πυρηνικού όπλου από τη Μόσχα 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές εκφράζεται ανησυχία για ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Χερσώνας

Φοβόμαστε για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Εάν αυτό χτυπηθεί η μισή Χερσώνα θα εξαφανιστεί από τον χάρτη, ανέφερε κάτοικος Χερσώνας,

«Η Ουκρανία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της ό,τι κι αν σχεδιάσει ή πράξει ο εχθρός, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ουκρανική τανάλια σφίγγει

«Βλέπετε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Ρωσία και αυτή παραμένει σημαντική όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, ανέφερε ο εκπρόσωπος Πενταγώνου, Ταξίαρχος Πάτρικ Ραιντερ.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο ουκρανικός στρατός έχει απελευθερώσει 75 οικισμούς στη βόρεια και δυτική πλευρά της περιφέρειας 

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι το αίτημα της Ρωσίας προς το Ιράν για βοήθεια είναι η απόδειξη για την στρατιωτική και πολιτική χρεοκοπία του Κρεμλίνου», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κίεβο και Δύση διατηρούν υψηλούς τόνους για το θέμα προμήθειας των ιρανικών drones στη Ρωσία. 

«Η Ρωσία βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε μία χώρα όπως αυτή του Ιράν, γνωστή για τις αποσταθεροποιητικές της κινήσεις στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους»,ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βενταντ Πατέλ.

Το ρωσικό μπαράζ χτυπημάτων έχει καταστρέψει το 1/3 των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων της χώρας. Η Μόσχα επενδύει στον στρατηγο χειμώνα ως σύμμαχο για τον ενεργειακό στραγγαλισμό του ουκρανικού λαού.

Και μπορεί η φορά του πολέμου προς το παρόν να μην έχει αλλάξει, ωστόσο η Βορειοατλαντική συμμαχία ενεργοποιείται περαιτέρω. 

Η Ουκρανία συζητά την ενεργειακή της ασφάλεια μετά τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε σήμερα με ανώτερους αξιωματούχους ζητήματα ασφάλειας στις εγκαταστάσεις τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές της χώρας του.

Ο ίδιος έδωσε λίγες λεπτομέρειες για την «στρατηγικής σημασίας συνάντηση» αλλά είπε ότι ο ίδιος και οι αξιωματούχοι τους οποίους δεν κατονόμασε, συζήτησαν μέτρα για «την εξάλειψη των συνεπειών σε περίπτωση που καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας».

«Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε κινητές μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας για τις κρίσιμες υποδομές των πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών» έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Ετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια πιθανών συνεπειών. Η Ουκρανία θα υπερασπίσει τον εαυτό της. Δεν έχει σημασία τι σχεδιάζει ο εχθρός και τι κάνει».

"Σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι" των προσαρτημένων εδαφών βρίσκονται στη Ρωσία, λέει ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας

"Σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι" των ουκρανικών εδαφών που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία -- του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας -- βρίσκονται σήμερα στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.

"Σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι του Ντονμπάς και των περιφερειών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία", δήλωσε ο Πατρούσεφ στο τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Πατρούσεφ, "ιδιαίτερη προσοχή θα συνεχίσει να δίνεται" σε αυτά τα πρόσωπα που έφτασαν από τις ουκρανικές περιοχές που προσαρτήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία.

"Εφόσον και όταν οι συνθήκες ασφαλείας θα δημιουργηθούν σε αυτές τις περιφέρειες, το κράτος θα προσφέρει πλήρη βοήθεια κατά την επιστροφή τους στους τόπους της μόνιμης κατοικίας τους", υποσχέθηκε χωρίς να διευκρινίσει πότε αυτό θα μπορεί να γίνει.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν στην Ουκρανία, εκ των οποίων σχεδόν 700.000 παιδιά, έχουν φθάσει στη Ρωσία από την αρχή της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι έφθασαν στη Ρωσία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το δελτίο αυτό.

Πηγή: skai.gr