Η ζωή υπό το καθεστώς των κυρώσεων φαίνεται πως είναι πολύ βαριά για τον Μιχαήλ Φρίντμαν, έναν από τους πλουσιότερους Ρώσους.
Έπειτα από τις δηλώσεις του στο Bloomberg («Δεν ξέρω πώς να ζήσω. Δεν ξέρω. Πραγματικά δεν ξέρω») για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα που το βρετανικό κράτος πρέπει να εγκρίνει τα μηνιαία έξοδά του, εντός ενός μπάτζετ 2.500 λιρών, ο Φρίντμαν περιέγραψε τη νέα του ζωή και σε ισπανική εφημερίδα.
Όπως είπε στην El Pais, ζει «πρακτικά σε καθεστώς κατ΄ οίκον περιορισμού», λόγω των κυρώσεων. Ο Φρίντμαν δεν έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, καθώς οι πιστωτικές κάρτες και οι κάρτες των ATM του έχουν μπλοκάρει.
«Οι αρχές στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει να μου εγκρίνουν έναν συγκεκριμένο ποσό, ώστε να μπορώ να πληρώνω τα ταξί και το φαγητό, αλλά θα είναι ένα πολύ περιορισμένο ποσό, εάν κοιτάξει κανείς το κόστος ζωής στο Λονδίνο», είπε στην εφημερίδα.
Δεν είναι σίγουρος ότι το ποσό των 2.500 λιρών είναι αρκετό «για να ζήσει κανείς μια κανονική ζωή χωρίς υπερβολές».
«Δεν μπορώ καν να βγάλω κάποιον σε ένα εστιατόριο. Πρέπει να τρώω στο σπίτι και είμαι πρακτικά σε καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού», εξήγησε.
Βέβαια, το σπίτι του είναι μία βικτοριανή έπαυλη αξίας 85 εκατ. δολαρίων, το Athlone House.
Παρόλα αυτά, ο Φρίντμαν είπε στην El Pais πως δεν γνωρίζει εάν θα μπορέσει να κρατήσει το ακίνητο, το οποίο είχε αγοράσει το 2016. «Είναι ασαφές εάν θα μπορέσω να συνεχίσω να ζω στο Λονδίνο ή εάν θα αναγκαστώ να φύγω, κάτι το οποίο δεν μπορώ να κάνω αυτή η στιγμή και δεν θέλω, για πολλούς λόγους».
Ο ολιγάρχης δηλώνει αγανακτισμένος για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται. «Βρίσκομαι στο Λονδίνο εδώ και οκτώ χρόνια, έχω επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη Μεγάλη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η απάντηση σε αυτό είναι ότι μου παίρνουν τα πάντα και με πετούν έξω», είπε στην El Pais.
«Οι κυρώσεις κατά των ιδιωτών επιχειρηματιών δεν έχουν λογική, γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν χτίσει τις επιχειρήσεις τους μέσω του ταλέντου, της προσπάθειας και των προσωπικών ικανοτήτων τους», όπως πρόσθεσε. Και χαρακτήρισε «ηλίθια» την άποψη ότι οι ολιγάρχες μπορούν να πείσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει τέλος «στην τραγωδία» (ο Φρίντμαν απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πόλεμος»).
«Τα πράγματα δεν θα καλυτερεύσουν για τη Δύση εάν αναγκάσει πολλούς πανέξυπνους και ενδιαφέροντες επιχειρηματίες να πάνε στη Ρωσία, αντί να τους ενσωματώσει και να προσπαθήσει να τους πείσει να πάρουν θέση, ακόμα και εάν είναι προφανές ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν μηδενική επιρροή στη Ρωσία», πρόσθεσε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.