Ουκρανία: Πλοία που θα κατευθύνονται σε ρωσικά λιμάνια θα θεωρηθούν πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου

Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφού η Ρωσία είπε ότι όποια πλοία ταξιδεύουν στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας θα θεωρηθούν μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι από αύριο, 21 Ιουλίου, θα θεωρεί όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό ρωσικά λιμάνια και ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα που έχουν καταληφθεί από την Μόσχα ως δυνητικούς μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου.

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τα μέσα για να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα στη θάλασσα.

Μία ημέρα αφού η Ρωσία είπε ότι όποια πλοία ταξιδεύουν στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας θα θεωρούνται ως μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας απάντά ότι θα μπορούσε να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα στη θάλασσα.

Η μοίρα του καταδρομικού «Moskva» αποδεικνύει ότι οι αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα στη θάλασσα», ανέφερε το υπουργείο, αναφερόμενο στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βυθίστηκε πέρυσι.

«Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας προειδοποιεί ότι από τις 00:00 της 21ης Ιουλίου 2023 (21:00 GMT την Πέμπτη) όλα τα πλοία που κατευθύνονται στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας προς την κατεύθυνση των θαλάσσιων λιμανιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών στην ουκρανική επικράτεια που κατέχει προσωρινά η Ρωσία μπορεί να εκληφθούν από την Ουκρανία ως μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταδίκασε την προειδοποίηση της Ρωσίας σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε πλοία ταξιδεύουν με προορισμό τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα θα θεωρούνται ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταδικάζει έντονα κάθε απειλή για χρήση βίας εναντίον μη στρατιωτικών πλοίων, ανεξάρτητα από τη σημαία υπό την οποία ταξιδεύουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωση του: «Η πρόθεση να θεωρηθούν τα ξένα πλοία ως στρατιωτικοί στόχοι παραβιάζει κατάφωρα τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει του διεθνούς δικαίου όχι μόνο προς την Ουκρανία αλλά και προς όλες τις χώρες που ασχολούνται με την ειρηνική ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα».

Στην ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών προστίθεται επίσης ότι η ανακοίνωση της Ρωσίας δεν έχει νόμιμο στρατιωτικό στόχο, αλλά στοχεύει στο να εκφοβίσει την Ουκρανία και τις ουδέτερες χώρες.

Πηγή: skai.gr