Ουκρανία: «Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια έχουν σταματήσει» λέει ο υπ. Ενέργειας

Το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο του περασμένου έτους

Οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή του κατεχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στον έλεγχο της Ουκρανίας δεν προχωρούν, δήλωσε την Κυριακή ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο.  

«Η κατάσταση βρίσκεται επί του παρόντος σε αδιέξοδο», είπε ο υπουργός Ενέργειας κατά τη διάρκεια του εθνικού τηλεμαραθώνιου της Ουκρανίας «United News».

Το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. 

«Η θέση μας, την οποία εκφράζουμε σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, είναι ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις για το σταθμό θα πρέπει να βασίζονται: πρώτον, στην αποστρατιωτικοποίηση του εργοστασίου, δεύτερον, στην απόσυρση των εργαζομένων της (ρωσικής πυρηνικής εταιρείας) Rosatom και τρίτον, το ουκρανικό προσωπικό θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί την πυρηνική εγκατάσταση χωρίς πίεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Αλλά ως απάντηση σε αυτό, λάβαμε το άκυρο διάταγμά του Πούτιν ότι ο σταθμός είναι «ομοσπονδιακή ιδιοκτησία»», υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για την κατάσταση στο εργοστάσιο, επικαλούμενος καθυστερήσεις στις εναλλαγές της ομάδας εμπειρογνωμόνων του στις εγκαταστάσεις, αυξημένη παρουσία ασφαλείας επί τόπου και μάχες κοντά.

Πηγή: skai.gr