Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε σήμερα έκκληση για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την επέτειο του ενός έτους από την έναρξη του πολέμου φαίνεται ότι θα υπολείπονται των προσδοκιών του Κιέβου.
Αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο με στόχο τον αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, περιορίζοντας το εμπόριο και βάζοντας στη μαύρη λίστα περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και οντότητες που θεωρήθηκε ότι ενεπλάκησαν στην πρόκληση του πολέμου.
Όμως η ΕΕ έχει αφήσει ακόμη πολλές επιχειρηματικές σχέσεις χωρίς να τις αγγίξει --όπως το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου με τη Ρωσία-- και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ μοιάζει να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει το εύρος των σκληρών οικονομικών κυρώσεων στις οποίες μπορούν όλες να δώσουν την απαραίτητη έγκρισή τους.
Για παράδειγμα, η Ουκρανία έχει ζητήσει κυρώσεις που θα στοχοποιούν τον πυρηνικό τομέα όμως η Ουγγαρία --όπου η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Paks-- έχει ήδη πει ότι θα προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.
«Μπορούμε να δούμε πως ο ρυθμός των κυρώσεων της Ευρώπης έχει επιβραδυνθεί ελαφρά ενώ το κράτος-τρομοκράτης, αντίθετα, αυξάνει τον ρυθμό της προσαρμογής του στις κυρώσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επισκέπτεται το Κίεβο.
«Αξίζει να αναπληρώσουμε και να το διορθώσουμε αυτό. Πιστεύουμε πως μπορούμε να το κάνουμε.»
Η φον ντερ Λάιεν είπε πως η ΕΕ θα έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για τις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο της έναρξης του πολέμου πριν από έναν χρόνο.
Είπε πως το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που αποφάσισαν η ΕΕ και οι εταίροι της στην G7 κοστίζει στη Ρωσία 160 εκατ. δολάρια την ημέρα και πως επίκειται άλλο ένα πλαφόν στα πετρελαϊκά προϊόντα.
«Κάνουμε τον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσει για τον φρικτό πόλεμό του», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο. «Η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα καθώς οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, πηγαίνοντάς την πίσω μία γενιά».
«Θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε κι άλλο την πίεση», είπε.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το πλαφόν στην τιμή των πετρελαϊκών προϊόντων, με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής να πιέζουν για ένα χαμηλότερο όριο πριν από τη Δευτέρα όταν προγραμματίζεται να εφαρμοστεί από όλες τις χώρες της G7.
Η Τσεχία πρότεινε αυστηρότερες τεχνολογικές κυρώσεις ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει όπλα και ρουκέτες για τον πόλεμο και η ΕΕ εργάζεται επίσης για να κλείσει ορισμένα παραθυράκια και να αποκρούσει την αποφυγή των κυρώσεων, για παράδειγμα μέσω Λευκορωσίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.