Της Αθηνάς Παπακώστα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με μία σειρά από ηγέτες της Δύσης έπειτα από το προσωρινό πάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.
Στόχος της επικοινωνίας Μπάιντεν ήταν να κατευνάσει τις ανησυχίες τους, ενόσω η Ουκρανία προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στον πόλεμο που μαίνεται τους τελευταίους 19 μήνες και το Κίεβο προετοιμάζεται για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ηγέτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας, η ηγεσία του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, όλοι υπογράμμισαν ότι η στήριξή τους προς την Ουκρανία παραμένει αμετάβλητη, ενώ κανείς δεν εξέφρασε τυχόν αμφιβολίες για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξήγησε ότι «όλοι πήραν τον λόγο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε όλους τους ηγέτες ότι η υποστήριξη στο αμερικανικό Κογκρέσο προς την Ουκρανία είναι ισχυρότερη συγκριτικά με τα όσα αναφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης.
«Το κύριο θέμα ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν μας μίλησε για την κατάσταση στις ΗΠΑ και για το ποια είναι η πραγματική πολιτική κατάσταση στη χώρα για την Ουκρανία» είπε ο κ. Ντούντα προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι σίγουρος πως «θα λάβει τη στήριξη του Κογκρέσου».
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι ηγέτες εξέτασαν επίσης τρόπους για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, τρόπους για ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας αλλά και τρόπους για την ενεργειακή της οχύρωση εν όψει χειμώνα.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ΝΑΤΟ και Ηνωμένο Βασίλειο, από το Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας προειδοποίησαν ότι οι δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις «ξεμένουν» από πολεμοφόδια ενόσω η Ουκρανία εκτοξεύει χιλιάδες βλήματα καθημερινά.
Ειδικότερα, ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «ότι ο πάτος του βαρελιού είναι πλέον ορατός» προσθέτοντας μάλιστα ότι κυβερνήσεις και κατασκευαστές όπλων θα πρέπει «να αυξήσουν την παραγωγή στον υψηλότερο ρυθμό».
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC ο ναύαρχος Μπάουερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι δεκαετίες ελλιπών επενδύσεων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας σημαίνουν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ είχαν αρχίσει να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα έχοντας τις αποθήκες πυρομαχικών τους ήδη μισογεμάτες ή ακόμα και πιο άδειες από αυτό.
Από την πλευρά του o Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασίλειου, Τζέιμς Χίπι, μιλώντας στο Φόρουμ υπογράμμισε ότι τα στρατιωτικά αποθέματα των Δυτικών «μοιάζουν να αραιώνουν» και κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους στην Άμυνα. «Εάν τώρα δεν είναι η ώρα, όταν σε εξέλιξη βρίσκεται πόλεμος στην Ευρώπη, να δαπανήσουμε το 2% στην Άμυνα, πότε είναι;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
- Τρεις αλιείς από τις Φιλιππίνες νεκροί στη Νότια Σινική Θάλασσα - Το σκάφος τους χτυπήθηκε από «άγνωστο» ξένο εμπορικό πλοίο
- ΗΠΑ: Εκτελέστηκε στη Φλόριντα 54χρονος που είχε καταδικαστεί για τις δολοφονίες δυο γυναικών το 1996
- Ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τον «τρομακτικό» αριθμό των αγνοούμενων στο Μεξικό
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.