Η 90χρονη Όλγα Μολίμποχα και η κόρη της κατάφεραν να εγκαταλείψουν το Τσερνίχιφ της βόρειας Ουκρανίας, την ύστατη στιγμή.
Λίγο μετά την προ ημερών αναχώρησή τους, ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τη γέφυρα που συνδέει το Τσερνίχιφ με το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι πλέον αδύνατη η απομάκρυνση αμάχων ή η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αφότου έφτασε στην πόλη Πρζέμισλ της ανατολικής Πολωνίας, η Μολίμποχα δήλωσε ότι δεν υπήρχε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο Τσερνίχιφ, αλλά αυτό δεν θα εμπόδιζε τους κατοίκους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
«Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας μέχρις εσχάτων, όσο είμαστε ζωντανοί», δήλωσε χθες Σάββατο στο Reuters από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πρζέμισλ. «Πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε!», τόνισε.
Καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, έχοντας τον σκύλο της στα γόνατά της, λέει ότι οι Ουκρανοί δέχθηκαν επίθεση από τα λεγόμενα «αδέρφια» τους, «τα μεγαλύτερα αδέρφια» τους... «Μας επιτέθηκαν και μας βομβάρδισαν. Κατέστρεψαν τα πάντα στην πόλη μας. Τόσα παιδιά σκοτώθηκαν, τόσες γυναίκες. Όλα τα σπίτια μας καταστράφηκαν, δεν υπάρχουν πια. Δεν έχουμε μέρος να ζήσουμε», λέει με δάκρυα στα μάτια.
Η κόρη της, Ναταλία Λουκόσινα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους εθελοντές που βοηθούν στην απομάκρυνση αμάχων από την Ουκρανία.
«Μας έφεραν με την τελευταία αυτοκινητοπομπή. Την επόμενη μέρα η γέφυρα καταστράφηκε, όπως λένε, και κανείς δεν μπορεί να φύγει (από το Τσερνίχιφ)», δηλώνει. «Υπάρχουν ακόμη παιδιά εκεί, πολλά παιδιά. Δεν ξέρω πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν», τονίζει.
Ο δήμαρχος του Τσερνίχιφ, ο Βλάντισλαβ Ατροσένκο, δήλωσε χθες Σάβββατο ότι 44 βαριά τραυματισμένοι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν σε ασφαλέστερα σημεία για περίθαλψη.
Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ανέφερε ότι περίπου 130.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό στο Τσερνίχιφ, το οποίο υπογράμμισε πως δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό περίπου 290.000 κατοίκους, ανέφερε.
Έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, περίπου 3,8 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, με τα 2,3 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνάντησε ορισμένους πρόσφυγες κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «χασάπη» τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν χαρακτηρίζει την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με σκοπό την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας και την εκδίωξη των «ναζί» από τη γειτονική χώρα της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένως ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.