Ουκρανία: H πρώτη απαγγελία κατηγοριών σε υπόπτους για απέλαση ορφανών της Χερσώνας

Είναι οι πρώτοι ύποπτοι που κατηγορούνται επισήμως από την Ουκρανία για

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς απήγγειλαν την Παρασκευή κατηγορίες σε έναν Ρώσο πολιτικό και δύο ύποπτους Ουκρανούς συνεργάτες για εγκλήματα πολέμου με την κατηγορία της απέλασης δεκάδων ορφανών, μερικά από αυτά μόλις ενός έτους, από την πρώην κατεχόμενη νότια πόλη Χερσώνα, σύμφωνα με το Reuters.

Είναι οι πρώτοι ύποπτοι που κατηγορούνται από την Ουκρανία, η οποία λέει ότι περισσότερα από 19.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παράνομα στη Ρωσία ή σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters.

Η απαγγελία των κατηγοριών από τους Ουκρανούε εισαγγελείς, πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται έπειτα από μια ευρύτερη έρευνα που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη, ο γενικός εισαγγελέας του οποίου επισκέφθηκε το Παιδικό Σπίτι της Χερσώνας.

Οι κατηγορίες που κατατέθηκαν στην Ουκρανία την Παρασκευή, πρόκειται για ένα στάδιο προδικασίας προκειμένου οι εισαγγελείς να διαπιστώσουν αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για που να καθιστούν ένα άτομο ύποπτο για διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Το ΔΠΔ, το αρμόδιο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τον Μάρτιο κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της Μαρίας Λβόβα-Μπέλοβα, Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού της Ρωσίας, κατηγορώντας τους για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης εκατοντάδων παιδιών από ορφανοτροφεία και παιδικά σπίτια στην υπό ρωσική κατοχή Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο την Τετάρτη απέρριψε και πάλι τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία παραβίασε τα δικαιώματα των παιδιών στην Ουκρανία και είπε ότι, αντίθετα, οι ένοπλες δυνάμεις της διέσωσαν παιδιά από ζώνες συγκρούσεων.

Πηγή: skai.gr