ΚΑΙΡΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν- Πούτιν για εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πρέπει να τερματιστεί με μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναζωπύρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξαγωγές σιτηρών, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. 

Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών γίνεται σε μια περίοδο που οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξάνονται, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή σιτηρών στον κόσμο, υποδαυλίζει τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το τουρικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ερντογάν τόνισε ότι «ήρθε η ώρα τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τις εξαγωγές σιτηρών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». 

Παράλληλα, φέρεται να επανέλαβε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πρέπει να τερματιστεί με μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναζωπύρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης τον Πούτιν να εγκρίνει την παράταση της ισχύος του μηχανισμού που επιτρέπει στα Ηνωμένα Έθνη να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, μέσω ενός μεθοριακού περάσματος στην Τουρκία, σε ζώνες που δεν ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού. Η Ρωσία άσκησε βέτο την Παρασκευή, στην ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην παράταση αυτού του μηχανισμού για έναν χρόνο, αντιπροτείνοντας να συνεχιστεί η μεταφορά βοήθειας μόνο για έξι μήνες, κάτι που απορρίπτει η Δύση.

Αντίστοιχα, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον συντονισμό των προσπαθειών τους για τις εξαγωγές σιτηρών και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα. Οι συνομιλίες αυτές, πρόσθεσε η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, έγιναν ενόψει της ρωτοτουρκικής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον».

Πηγή: skai.gr