Ουκρανία: Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή

-Τα σημαντικότερα γεγονότα σε έναν συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ευρώπη -Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Η θέση, η στάση και ο ρόλος της Ελλάδας -Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Χάθηκε πλούτος 2,8 τρισ. δολαρίων από την παγκόσμια οικονομία   -Πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος- Τι λένε ειδικοί στο skai.gr -Η χρονιά της Nίκης: Άρθρο του πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergii Shutenko στο skai.gr

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τίποτα πια δεν είναι όπως πριν. Η Ευρώπη ξαναζεί το φόβο του πολέμου, η Ουκρανία θυμίζει χώρα- φάντασμα και οι παγκόσμιοι παίκτες παίρνουν ξανά θέση, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Η Ρωσία αντέχει οριακά, αποδεκατισμένη στρατιωτικά, στο πεδίο της μάχης, η Ουκρανία αντεπιτίθεται, αλλά δεν διαθέτει επαρκή οπλικά συστήματα και έμψυχο δυναμικό και η Κίνα δείχνει για πρώτη φορά τα δόντια της προς τη Δύση. Σε όλα αυτά, η παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία και την Πολωνία ξάφνιασε τους πάντες, αλλά έστειλε ένθερμα μηνύματα στήριξης προς τον ουκρανικό λαό, όπως και σήματα προς την Μόσχα.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε με δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και αποχώρηση από τη συνθήκη New START, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον εφιάλτη των πυρηνικών όπλων κι ενώ αναμένονται στην Ουκρανία άρματα μάχης και όπλα από τη Δύση.

Κόντρα στα αρχικά σχέδια της Μόσχας, η εισβολή στην Ουκρανία δεν έληξε σύντομα, αφού λάθος υπολογισμοί και υπερβολική αισιοδοξία κόστισαν στη ρωσική εισβολή, η τύχη της οποίας θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Πηγή: skai.gr