Της Αθηνάς Παπακώστα
Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου. 69 ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία και 54 καταρρίφθηκαν. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, Χάρκοβο ενώ, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα.
Η νέα ρωσική μαζική πυραυλική επίθεση ξεκίνησε τη νύχτα της Τετάρτης με drones-καμικάζι και κορυφώθηκε το πρωί της Πέμπτης με πυραύλους κρουζ, τηλεκατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους και S-300 ADMS. Οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονταν σε όλη την Ουκρανία και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν. 18 κτίρια κατοικιών και δέκα υποδομές ζωτικής σημασίας σε δέκα περιοχές καταστράφηκαν.
Η Μόσχα χτυπά υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και υδροδότησης σε εβδομαδιαία βάση από τον περασμένο Οκτώβριο. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, προειδοποίησε για διακοπές ρεύματος και ζήτησε από τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να αποθηκεύσουν νερό και να έχουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές φορτισμένες. Το 90% της Λβιβ έμεινε χωρίς ρεύμα ενώ, αναμένεται να υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση. Την ίδια στιγμή και οι περισσότερες περιοχές στην Οδησσό παραμένουν χωρίς ρεύμα με την περιφερική διοίκηση της περιοχής να ανακοινώνει ότι 21 ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν. Προβλήματα καταγράφονται και στο Χάρκοβο, το Μικολάιβ και τη Χερσώνα.
Την ίδια στιγμή, η Λευκορωσία ανέφερε ότι ουκρανικός πύραυλος S-300 καταρρίφθηκε με το Μινσκ και κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας για να ζητήσει να διενεργήσει "εμπεριστατωμένη έρευνα για όλες τις συνθήκες εκτόξευσης του πυραύλου". Το Κιέβο δήλωσε έτοιμο να συμμετάσχει προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό χωρίς, όμως, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας να αποκλείει "μία σκόπιμη προβοκάτσια εκ μέρους του ρωσικού - κράτους τρομοκράτη για να εμπλακεί η Λευκορωσία στον πόλεμο". Το περιστατικό συνέβη μεταξύ 10:00 και 11:00 το πρωί, τοπική ώρα ενώ η Ρωσία εκτόξευε πυραύλους προς την ουκρανική επικράτεια και δε υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει συμπληρώσει δέκα μήνες. Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει ζώνες στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος της Ουκρανίας νότια και βορειοανατολικά συνεχίζοντας να αντιστέκεται στο Ντονμπάς, ανατολικά, με τη Ρωσία να πιέζει για την ολοκληρωτική του κατάκτηση. Οι επιθέσεις της Πέμπτης συμβαίνουν λίγες ώρες αφότου η Μόσχα απέρριψε, όπως και αναμενόταν, το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου σημειώνοντας ότι το Κίεβο δεν είναι πρόθυμο να διαπραγματευθεί. Μία ημέρα πριν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνιζε πως "δεν βιαζόμαστε, όπως είπε ο πρόεδρος Πούτιν. Θέλουμε να διευθετήσουμε την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο που η Δύση προετοίμαζε και τελικά εξαπέλυσε εναντίον μας μέσω της Ουκρανίας".
Για τη Ρωσία τα πράγματα είναι "απλά". Η επανέναρξη του διαλόγου με την Ουκρανία προϋποθέτει την αναγνώριση της προσάρτησης από τη Μόσχα των περιφερειών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Για την Ουκρανία, όμως, προϋπόθεση παραμένει τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν το έδαφος της, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας η οποία προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.