Εκρήξεις στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ- Χτυπήθηκαν ρωσικό πλοίο και δεξαμενές καυσίμων

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν πριν από λίγη ώρα στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στα νοτιοανατολικά της Ζαπορίζια και 75 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης.  

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ουκρανικός βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε ένα αποβατικό πλοίο του ρωσικού ναυτικού, αποθήκες πυρομαχικών και δεξαμενές καυσίμων. 

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko, δήλωσε ότι ένα μεγάλο ρωσικό πλοίο, το «Orsk», του στόλου της Μαύρης Θάλασσας καταστράφηκε, επικαλούμενος το ουκρανικό ναυτικό ενημέρωση στο κανάλι του στο Telegram νωρίς σήμερα το πρωί.

Το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrinform επικαλούμενο επίσης δήλωση ναυτικού της Ουκρανίας, σημείωσε ότι ένα ρωσικό πλοίο βυθίστηκε, ενώ άλλα δύο «κάπνιζαν πολύ και προσπαθούσαν να διαφύγουν».

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν πυκνούς καπνούς να υψώνονται από το λιμάνι. 

Όπως αναφέρουν αναλυτές στον Guardian, το λιμάνι τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιείται από τους Ρώσους προκειμένου να σταθμεύσουν εκεί πολεμικά πλοία, αλλά και για να γίνεται ανεφοδιασμός με πολεμικό εξοπλισμό.

Στο μεταξύ, η Ρωσία αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, όπου το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε νωρίς σήμερα πως κατέγραψε πάνω από 250 εξόδους, περίπου 60 περισσότερες από την προηγουμένη.

Οι στόχοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονταν κυρίως σε περιοχές μέσα και γύρω από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ακόμη πως 11 «εχθρικοί στόχοι στον αέρα» επλήγησαν χθες: επτά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και δύο πύραυλοι Κρουζ. Δεν διευκρίνισε εάν καταρρίφθηκαν.

Ενδεικτικά, τη νύχτα εκρήξεις και επιθέσεις καταγράφηκαν σε ουκρανική στρατιωτική αποθήκη στο Ντόνετσκ.

Στη Μαριούπολη, η οποία έχει ισοπεδωθεί, συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας βομβαρδισμών. Οι εικόνες που αποτυπώνονται είναι σοκαριστικές με κατεστραμμένες πολυκατοικίες, καμένα αυτοκίνητα και δέντρα και πεσμένους πυλώνες ρεύματος.   

Στη Λουγκάνσκ, οι μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000).

Υποχώρηση ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο

Μάχες εκτυλίσσονται επίσης στον βορρά. Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου.

Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου», δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στο προάστιο Μπροβάρι, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατηγούς, που ανέφεραν ακόμη πως οι αντίπαλοί τους δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα και να φθάσουν σε βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Αυξημένη είναι νατυτική δραστηριότητα των Ρώσων και στη Μαύρη Θάλασσα. 

Πηγή: skai.gr