Δυτικές χώρες απαιτούν έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αλβανία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αξίωσαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, ανέφεραν χθες Τετάρτη διπλωματικές πηγές.

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και βάζει στο στόχαστρο αμάχους», κατήγγειλε η βρετανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη μέσω Twitter. «Ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κίνδυνος για όλους μας», πρόσθεσε καλώντας να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ.

Από την πλευρά της η Ρωσία ζήτησε χθες Τετάρτη νέα αναβολή χωριστής ψηφοφορίας στο ΣΑ για το σχέδιο ψηφίσματος που έχει καταρτίσει για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία· πλέον αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή, αν δεν εγκαταλειφθεί ελλείψει υποστήριξης από τους συμμάχους της Μόσχας.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις –σύμφωνα με άλλες διπλωματικές πηγές– για το ενδεχόμενο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφραστεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Γαλλία και το Μεξικό, που καταρτίζουν σχέδιο ψηφίσματος για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αποφάσισαν να μην το καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου η Μόσχα μπορεί να ασκήσει βέτο, αλλά στη Γενική Συνέλευση, όπου καμία χώρα μέλος δεν μπορεί να εμποδίσει την έγκριση οποιουδήποτε κειμένου.

Την 25η Φεβρουαρίου, την επομένη της ρωσικής εισβολής, τα 11 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάχθηκαν υπέρ σχεδίου ψηφίσματος που καταδίκαζε την επίθεση, αλλά η Ρωσία άσκησε το βέτο της. Τη 2η Μαρτίου, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία –το ψήφισαν 141 χώρες– κείμενο που αξίωνε η Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο.

Στην Ουκρανία, είκοσι άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη από ρωσικά πυρά μπροστά σε κατάστημα, σε αγορά και στο εσωτερικό κατοικιών στο βόρειο τμήμα της χώρας και προσπαθώντας να φύγουν από τη Μαριούπολη, στον νότο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες για πρώτη φορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», ενώ, νωρίτερα, το Διεθνές Δικαστήριο «διέταξε» τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ