ΚΑΙΡΟΣ

Ισορροπία τρόμου στην Ουκρανία: Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο πολέμου σύμφωνα με τους αναλυτές

Πόλεμος και ειρήνη κρέμονται από μια κλωστή στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Η μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων αποτελεί ένα πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση ή μπλόφα του Πούτιν; Τις σκέψεις και τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν αναλυτές, που βλέπουν τη Μόσχα να παίζει συνεχώς με τα νεύρα της Δύσης, με την κρίση στην Ουκρανία να παραμένει στην κόψη του ξυραφιού.

«Μερικοί στη Δύση νομίζουν ότι όλο αυτό έχει να κάνει με τη Ρωσία. Προσπαθεί να σπρώξει την Ουκρανία  πίσω στην τροχιά της Μόσχας. Μερικοί πιστεύουν ότι ο στόχος του
Κρεμλίνου είναι πολύ ευρύτερος. Να χαράξει για λογαριασμό του μια  νέα σφαίρα επιρροής στην Ευρώπη, βασικά να διαλύσει την μεταπολεμική ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας
και να απωθήσει το ΝΑΤΟ», σημείωσε ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, Στηβ Ρόζενμπεργκ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας και Διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, παρότι δημιουργείται η εντύπωση ότι πάνε για πόλεμο, δεν πάνε για πόλεμο. «Είναι μία πολύ σκληρή πρακτική, δείχνει πως παίζουν σε μεγάλο επίπεδο μεγάλοι παίκτες. Νομίζω ότι η Ρωσία επιδιώκει να πετύχει μία νέα ισορροπία με τη Δύση σε σχέση με το ότι μπήκανε μια σειρά από χώρες στο ΝΑΤΟ...», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πολεμική της κινητοποίηση σαν μοχλό πίεσης. 

«Καθώς η πίεση ανεβαίνει και η απειλή της εισβολής αυξάνεται  και τα τύμπανα του πολέμου  σίγουρα ηχούν πιό δυνατά,  αυτός (ελπίζει), ο Πούτιν, ότι θα αποσπάσει μείζονες παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή ότι θα πάρει κάτι που θα είναι  αρκετά σημαντικό γι΄ αυτόν, ώστε να έχει μια αποδεκτή συμφωνία κι έτσι να αποκλιμακώσει», επισήμανε ο στατηγικός αναλυτής, Τζακ Κην, στο Fox News. 

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, Διεθνολόγος και Βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι «η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι ο λεγόμενος "μετα-σοβιετικός χώρος" αποτελεί σφαίρα επιρροής της». 

Στο Κίεβο η ανακοίνωση μερικής αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων αντιμετωπίζεται ως ελιγμός της Μόσχας, που περιμένει ανταλλάγματα από τη Δύση. 

«Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία εδώ (στο Κίεβο), στην Ουάσινγκτον και στην ουκρανική διασπορά ότι μία "λύση" της κατάστασης ίσως επιβληθεί στην Ουκρανία από τη Δύση.  
Και κάτι τέτοιο δεν θα γίνει δεκτό  με καλό τρόπο εδώ, στους δρόμους», τρόνισε ο Διεθνολόγος, Μαϊκλ Μποτσιουρβικ.  

Αντίστοιχα, ο Γάλλος ειδικός απεσταλμένος για τη Ρωσία, Πιέρ Βιμόν, επισήμανε ότι «πρέπει να προσέξουμε πολύ ώστε να μην αποσταθεροποιήσουμε την Ουκρανία, αντιθέτως να παραμείνουμε δίπλα τους και να τους δείξουμε ότι η Ευρώπη και οι δυτικοί εταίροι τους, παραμένουν  στο πλευρό τους και τους στηρίζουν». 

Στην Ουάσινγκτον θεωρούν κομβικό για την αναχαίτιση της ρωσικής επιθετικότητας, το ρόλο της Ευρώπης.   

«Αυτός (ο πρόεδρος Πούτιν) κάπως πιστεύει ότι μπορεί να τα πάρει όλα.  Πιστεύει ότι θα μπορεί να  εισβάλει στην Ουκρανία,  ότι ακόμα θα μπορεί να πουλάει  αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη, και ακόμα ότι θα μπορούν οι  ολιγάρχες του να κάνουν ταξίδια.  Θα πρέπει να τού κάνουμε σαφές ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι,  και θα πρέπει να πείσουμε  τους Ευρωπαίους φίλους μας  να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας», δήλωσε Κρις Μέρφι, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. 

Το σίγουρο είναι ότι η προοπτική αποκλιμάκωσης κρύβει πολύ παρασκήνιο. 

«Επειδή μετά το Αφγανιστάν ο Μπάιντεν είχε πάθει μία σημαντική ήττα, αυτό που θα ήθελε να παρουσιάσει στην αμερικανική κοινή γνώμη είναι ότι απέτρεψε μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο Πούτιν ότι κέρδισε κι επανέφερε τη Ρωσία σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας στο τραπέζι και στο θεμα των επιρροών» επισήμανε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ. 

Οι στρατιωτικοί ελιγμοί της Μόσχας στα σύνορα της Ουκρανίας φαίνεται να απομακρύνουν προς το παρόν το φάσμα του πολέμου 
 

Πηγή: skai.gr