Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουγγαρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία - Στο χείλος της οικονομικής κρίσης η χώρα

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κήρυξε από αύριο Τετάρτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε ένα βίντεο στο Facebook, σημειώνοντας ότι το υπουργικό του συμβούλιο χρειάζεται περιθώριο ελιγμών για να ανταποκριθεί γρήγορα στις προκλήσεις.

Ο Ορμπάν, ο οποίος κέρδισε τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της 3ης Απριλίου, έχει χρησιμοποιήσει το έκτακτο αυτό μέτρο στο παρελθόν, μια φορά λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και αργότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

"Ο κόσμος είναι στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης" είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του "χρειάζεται χώρο για ελιγμούς ώστε να δράσει γρήγορα".

Η έγκριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση του Ορμπάν να εγκρίνει γρήγορα μέτρα, με διατάγματα.

Νωρίτερα σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα μια επιστολή του Ούγγρου πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία δήλωσε πως οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου, δεν θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ την επόμενη εβδομάδα.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

Ο Ορμπάν επιμένει στο «βέτο» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου, δεν θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην επιστολή του με χθεσινή ημερομηνία, τόνισε ότι είναι απίθανο να βρεθεί λύση μέχρι τότε και ότι η Βουδαπέστη δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει με τις προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ έως ότου επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αυτόν τον μήνα την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά αυτές απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 κρατών μελών της ΕΕ και η Ουγγαρία τις εμποδίζει.

Ο Ορμπάν επανέλαβε τη θέση του ότι «οι λύσεις πρέπει να προηγηθούν των κυρώσεων». «Κοιτάζοντας τη σοβαρότητα των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά, είναι πολύ απίθανο να βρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση πριν από την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30-31 Μαΐου», είπε. «Είμαι πεπεισμένος ότι η συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για το πακέτο κυρώσεων χωρίς συναίνεση θα ήταν αντιπαραγωγική».

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

Η ουγγρική κυβέρνηση αναφέρει επίσης ότι η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Επιτροπή προσέφερε την περασμένη εβδομάδα έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως στήριξη σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και εξαρτώνται από τη ρωσική προμήθεια - την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Τους προσφέρθηκε επίσης μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταβατικής περιόδου.

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν «ενθαρρυντικά μηνύματα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ θα παράσχει μια ικανοποιητική λύση στα προβλήματα της Ουγγαρίας, εντούτοις πρόσθεσε ότι «το σχέδιο που παρουσιάστηκε στις 18 Μαΐου δεν αντιμετωπίζει συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα τις σοβαρές ανησυχίες που έχουμε θέσει».

Η Ουγγαρία παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των συνομιλιών, σημπλήρωσε.

Ένα εμπάργκο πετρελαίου, που έχει ήδη επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι οικονομικοί πόροι της Ρωσίας και η χρηματόδοσή της για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τον ρωσικό άνθρακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ