Ικανοποίηση στην Μόσχα έφερε η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραδώσουν στην Ουκρανία συστήματα εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (MLRS), που θα μπορούσαν να φτάσει μέχρι το ρωσικό έδαφος.
Σε σημερινές δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράδοσης στην Ουκρανία τέτοιου εξοπλισμού, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου για αποστολή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων.
«Δεν πρόκειται να στείλουμε πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία» είπε ο Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.
Η συζήτηση για την παράδοση των MLRS είχε ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.
Ικανοποίηση στην Μόσχα
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην στείλει στην Ουκρανία συστήματα εκτοξευτών πυραύλων που θα μπορούσαν να φθάσουν στην Ρωσία, ήταν ορθολογική.
Την περασμένη εβδομάδα το Reuters αποκάλυψε πως η Ουάσινγκτον και το Κίεβο βρίσκονται ήδη σε μια συζήτηση σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου, εάν τα ουκρανικά χτυπήματα φτάσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία, εξαιτίας των όλο και πιο εξελιγμένων όπλων με τα οποία η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία.
Οι παρασκηνιακές συζητήσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και δεν έχουν γίνει στο παρελθόν γνωστές, δεν θέτουν σαφείς γεωγραφικούς περιορισμούς στη χρήση όπλων που παρέχονται στις ουκρανικές δυνάμεις. Ωστόσο, αυτοί που συμμετείχαν στις συνομιλίες προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον πιθανό κίνδυνο κλιμάκωσης, ανέφεραν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωματικές πηγές.
«Έχουμε ανησυχίες για την κλιμάκωση, αλλά δεν θέλουμε να βάλουμε γεωγραφικούς περιορισμούς ή να δεσμεύσουμε τους Ουκρανούς» δήλωσε ένας από τους τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι ολοένα και πιο πρόθυμοι να δώσουν στην Ουκρανία όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων οβίδων M777, καθώς το Κίεβο μάχεται τις δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας με μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι είχαν προβλέψει αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Η ανακοίνωση του Πενταγώνου την περασμένη εβδομάδα ότι η Δανία θα παράσχει στην Ουκρανία αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon θα μεγαλώσει την εμβέλεια του Κιέβου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το Κίεβο με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς M142 (HIMARS), τα οποία ανάλογα με τα πυρομαχικά μπορούν να φτάσουν εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά.
Ωστόσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν επίσης προειδοποιήσει για αυξανόμενους κινδύνους, ιδίως δεδομένης της αναντιστοιχίας μεταξύ των προφανών φιλοδοξιών του Βλαντιμίρ Πούτιν και των επιδόσεων του στρατού του.
Οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να θέσουν τον πόλεμο σε μια «πιο απρόβλεπτη και δυνητικά κλιμακούμενη τροχιά», δήλωσε η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Αβρίλ Χέινς, σε ακρόαση στη Γερουσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Reuters, δεν πολεμούν άμεσα τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά οι διοικητές του Πενταγώνου βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Ουκρανούς ηγέτες και έχουν παράσχει σημαντικές πληροφορίες που επέτρεψαν στην Ουκρανία να στοχεύσει ρωσικά στρατεύματα, σε ξηρά και θάλασσα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ένας δεύτερος αμερικανός αξιωματούχος, που επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η Ουάσινγκτον και το Κίεβο είχαν κοινή «κατανόηση» σχετικά με τη χρήση ορισμένων οπλικών συστημάτων που παρέχονται από τη Δύση.
«Μέχρι στιγμής, υπάρχει συνεννόηση» σχολίασε ο αξιωματούχος.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση ότι η παροχή όπλων στην Ουκρανία ικανών να πλήξουν ρωσικό έδαφος θα ήταν «ένα σοβαρό βήμα προς την απαράδεκτη κλιμάκωση».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.