ΚΑΙΡΟΣ

Ουάσινγκτον και Λονδίνο επιβάλλουν κυρώσεις σε Βούλγαρους για διαφθορά

Σε ανακοίνωση, το αμερικανικό υπουργείο κατήγγειλε "την τοξική εξάρτηση" της Βουλγαρίας από τη ρωσική ενέργεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος οκτώ Βουλγάρων τους οποίους κατηγορούν για διαφθορά, εκ των οποίων δύο είναι πρώην υπουργοί και ένας σημαίνων βουλευτής.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σε συντονισμό με τους Βρετανούς εταίρους μας, επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους για την ευρεία εμπλοκή τους στη διαφθορά στη Βουλγαρία", έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

"Είμαστε αποφασισμένοι", πρόσθεσε "στον αγώνα μας κατά της συστημικής διαφθοράς, που καθιστά ευάλωτους τους δημοκρατικούς θεσμούς" σε αυτήν τη φτωχή χώρα των Βαλκανίων που μαστίζεται από σοβαρή πολιτική κρίση.

Μεταξύ των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις είναι ο Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, πρώην υπουργός Οικονομικών από το 2014 έως το 2020 στην κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ.

Κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να ευνοήσει "ολιγάρχες", σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο πρώην υπουργός Ενέργειας, σοσιαλιστής Ρούμεν Οβτσάνοφ και δύο πρώην διευθυντές του μοναδικού βουλγαρικού πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι θεωρούνται ύποπτοι για "παράνομες δραστηριότητες" σε σχέση με συμβόλαια με τη Μόσχα.

Σε ανακοίνωση, το αμερικανικό υπουργείο κατήγγειλε "την τοξική εξάρτηση" της Βουλγαρίας από τη ρωσική ενέργεια.

Ο ηγέτης φιλορωσικού κινήματος, ο Νικολάι Μαλίνοφ, υπόκειται επίσης σε κυρώσεις γιατί δωροδόκησε έναν δικαστή προκειμένου να πάρει άδεια να μεταβεί στη Ρωσία. Του είχε απαγγελθεί κατηγορία για κατασκοπεία και είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις και απαγόρευσαν την είσοδο στην επικράτειά τους στα κατονομαζόμενα πρόσωπα καθώς και στις οικογένειές τους.

Είναι η δεύτερη φορά από τον Ιούνιο του 2021 που η Ουάσινγκτον εφαρμόζει σε πολίτες και οντότητες της Βουλγαρίας τον νόμο Μαγκνίτσκι (Magnitsky Act), που υιοθέτησε το 2012 για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας σε διεθνές επίπεδο.

Στον κατάλογο των προσώπων, ο βουλευτής Ντελιάν Πεέβσκι, πρώην "μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης", υπόκειται σε βρετανικές κυρώσεις, όπως και ο δισεκατομμυριούχος Βασίλ Μποζκόφ, ο οποίος απέκτησε την περιουσία του δραστηριοποιούμενος στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών.

Η πρέσβυς των ΗΠΑ στη Σόφια, Χέρο Μουσταφά, εξέφρασε τη λύπη της πρόσφατα γιατί "κανένα" από τα πρόσωπα που υπόκεινται σε κυρώσεις βάσει του νόμου Μαγκνίτσκι δεν διώκεται δικαστικά στη Βουλγαρία. "Είδαμε ότι η διαφθορά υπονόμευσε τη λειτουργία και τον έλεγχο ορισμένων θεσμικών οργάνων".

Η Βουλγαρία, όπου στις αρχές Απριλίου θα διεξαχθούν οι πέμπτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε δύο χρόνια, δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση και διανύει μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989.

Πηγή: skai.gr