ΚΑΙΡΟΣ

Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε η αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικα Όλσον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την Τρίτη η αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικα Όλσον, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου «Mediterranean Business Summit» που διοργανώνει το Economist στην Νέα Υόρκη.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός, απάντησε σε ερώτηση για την προοπτική κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, λέγοντας ότι «αν οι εμπλεκόμενοι και οι ιδιωτικός τομέας στην περιοχή αισθανθούν ότι το έργο θα ήταν εμπορικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, τότε αυτή είναι μια συζήτηση που θα κάνουν οι ίδιοι. Εμάς μας ενδιαφέρει απλώς η αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Όλσον σημείωσε ότι οι ΗΠΑ διαχειρίζονται σχεδόν τον μισό όγκο των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη χώρα μας. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού με την ΕΕ για την ενεργειακή της διαφοροποίηση, και έχουν δεσμευτεί για επιπλέον προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα αγγίξουν τα 15 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του 2022.

Ευρύτερα, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ). Αναφέρθηκε δε στους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας, όπως αυτοί αντανακλώνται από την πενταετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), και τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών συνεχίζουν να ενισχύουν την διαλειτουργικότητα τους. 

Τέλος, μίλησε για να την κρίση στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για έναν βάρβαρο πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν, που όχι μόνο συνιστά απειλή για τη συλλογική ασφάλεια, αλλά έχει οδηγήσει και σε μια προσφυγική, επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ