Πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, το 1991, η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι εξόργισε την κυβέρνηση της Κίνας κάνοντας εμφάνιση στην πλατεία Τιενανμέν και ανοίγοντας ένα πανό προς τιμήν των αντιφρονούντων που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις του 1989.
Την Τρίτη, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Πελόζι αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Κίνας και προσγειώθηκε στην Ταϊβάν για να στηρίξει την κυβέρνησή της και να συναντηθεί με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν υπογραμμίζει τη μακρά ιστορία του Κογκρέσου των ΗΠΑ να ακολουθεί μια σκληρότερη γραμμή από τον Λευκό Οίκο στις συναλλαγές με το Πεκίνο.
Δεύτερη στη σειρά για την προεδρία μετά την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, η Πελόζι έγινε η ανώτερη αμερικανίδα πολιτικός που ταξίδεψε στην Ταϊβάν από τον τότε Πρόεδρο Νιουτ Γκίνγκριτς το 1997. Επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας έξι άλλων μελών της Βουλής.
Το 1991, δύο χρόνια μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από την Κίνα, η Πελόζι και δύο άλλοι αμερικανοί νομοθέτες άνοιξαν ένα πανό στην Τιενανμέν που έγραφε: «Σε αυτούς που πέθαναν για τη δημοκρατία στην Κίνα».
Η αστυνομία τους προσέγγισε, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν την πλατεία.
Το 2015, η ίδια πήγε μια ομάδα Δημοκρατικών της Βουλής στο Θιβέτ, η πρώτη τέτοια επίσκεψη μετά τις εκτεταμένες αναταραχές το 2008. Η Πελόζι έχει μιλήσει τακτικά για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και έχει συναντήσει τον Δαλάι Λάμα, τον οποίο το Πεκίνο κατηγορεί ως βίαιο αυτονομιστή.
Η Κίνα θεωρεί ότι οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν στέλνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στο στρατόπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά είναι νομικά υποχρεωμένη να της παρέχει τα μέσα για να αμυνθεί.
Ο Kharis Templeman, ειδικός στην Ταϊβάν στο Ινστιτούτο Hoover του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ανέφερε ότι η 82χρονη Πελόζι, θα προσπαθούσε να εδραιώσει την κληρονομιά της στέλνοντας το μήνυμα της υποστήριξης προς την Ταϊβάν ενάντια στην πίεση από το Πεκίνο.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς του και ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό του. Η Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο ο λαός της μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον της.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι το ταξίδι της Πελόζι θα οδηγήσει σε «πολύ σοβαρές εξελίξεις και συνέπειες».
Πηγή: ReutersΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.