Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης αυξάνονταν, ενώ, μέχρι το ξημέρωμα, είχε συλληφθεί ένας άνδρας ως υπεύθυνος για τις δολοφονίες. Άγνωστη παρέμενε η ταυτότητα του, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν πως πρόκειται για Νορβηγό πολίτη, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να είναι ακροδεξιός και όχι φανατικός ισλαμιστής. Άγνωστο επίσης παραμένει εάν δράστης ήταν μόνο ο Νορβηγός που συνελήφθη, ή, εάν υπήρχαν και συνεργάτες. Οι Νιου Γιορκ Τάιμς, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Εξπρέσεν, ανέφεραν πως μία ομάδα με τον τίτλο «υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια φανατικών ισλαμιστών, ή, τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού.
Πέρα από τη προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία «δειλή τρομοκρατική πράξη».
Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή. «Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε», είπε χαρακτηριστικά. 'Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες».
Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και παρά τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης». Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή».
Η ειδεχθής τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε εχθές η Νορβηγία, χαρακτηρίστηκε από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ ως «η χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.
Τρομοκρατική οργάνωση
Σύμφωνα με τους New York Times, μια τρομοκρατική οργάνωση με την επωνυμία «Βοηθοί της Παγκόσμιας Τζιχάντ» έστειλαν ανακοίνωση, κατά την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης.
Μάλιστα, στην επιστολή τους γράφουν πως «η ενέργεια αυτή αποτελεί την αρχή της αντίδρασης κατά του νορβηγικού Τύπου που δημοσίευαν κοροϊδευτικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, καθώς και της παρουσίας νορβηγικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν». Ωστόσο, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της επιστολής.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Νοργηβία βρίσκεται εν μέσω έρευνας για πιθανές τρομοκρατικές ομάδες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθησαν δύο άτομα για την υπόθεση αυτή. Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είχε απήγγειλε κατηγορίες κατά μουσουλμάνου κληρικού ιρακινής καταγωγής που ζει στη Νορβηγία, ο οποίος απειλούσε να σκοτώσει πολιτικούς μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Έλληνας πρέσβης στο Όσλο για την τραγωδία
Για την μεγαλύτερη τραγωδία στη Νορβηγία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ 100, 3 ο Έλληνας πρέσβης στο Όσλο Αντώνης Βλαβιανός. Η νορβηγική πρωτεύουσα και το νησί Οντόγια παρουσιάζουν εικόνα βιβλικής καταστροφής ενώ σοκ έχει υποστεί η κοινή γνώμη, διευκρίνησε ο κ. Βλαβιανός.
Συνελήφθη ο 32 ετών Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη πρόκειται για ψυχοπαθή με αντιμουσουλμανικές φοβίες.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.