ΚΑΙΡΟΣ

Οι όροι που θέτει η Κομισιόν στην Τουρκία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων - Τι δήλωσε ο Χακάν Φιντάν

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν (τα οποία περιλαμβάνουν) τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ούγγρος Επίτροπος Βάρχελι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Η Τουρκία πρέπει να καταγράψει πρόοδο προς τον εκδημοκρατισμό ώστε να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα από την Άγκυρα ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αδρανείς επί του παρόντος. Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν (τα οποία περιλαμβάνουν) τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ούγγρος Επίτροπος Βάρχελι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

«Συζητήσαμε τομείς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ έχουν «τεράστια δυναμική».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι θέτουν «πολιτικά» εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος είναι αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις. Σε αυτή την περίοδο, έχει γίνει πιο σημαντικό από ποτέ να προωθηθούν σε μια υγιή βάση οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Είναι σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι όμηροι από τα στενά πολιτικά συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι ένας πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας δίχως την Τουρκία», δήλωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Είναι απαραίτητο να ανοίξει ο δρόμος της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναζωπύρωση των σχέσεών μας με βάση την προοπτική της ένταξης. Ο κύριος πρόεδρος μας επέστησε επίσης την προσοχή σε αυτό το θέμα στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Σε μια εποχή που η πολιτική επέκτασης της ΕΕ έχει μπει στην ατζέντα της λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών, θα ήταν μεγάλο στρατηγικό λάθος να αποκλειστεί η Τουρκία από αυτή τη διαδικασία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βλέπει την Τουρκία ως μια υποψήφια χώρα που μπορεί να  διαπραγματεύεται μαζί της  και θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που της αναλογούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ένωσης, πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να θεωρήσει την Τουρκία ως μια υποψήφια προς ένταξη χώρα με την οποία μπορεί να διαπραγματεύεται. Η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον σεισμό που βιώσαμε ήταν πραγματικά πολύτιμη για εμάς. Ελπίζω ότι αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης θα αντανακλάται σε όλες τις πτυχές των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την προσεχή περίοδο. Σήμερα, μαζί με τον κ. Βάρχελι, επαναλάβαμε την αποφασιστικότητά μας να επιδιώξουμε τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Συζητήσαμε για το πως θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υψηλότερο επίπεδο με βάση την εποικοδομητική συμβολή της Επιτροπής. Επισημάναμε ότι θα θέλαμε να δούμε μια οραματική προσέγγιση και συγκεκριμένα βήματα στην έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ που θα εκπονήσουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Borrell και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, με την ευκαιρία αυτής της έκθεσης αναμένουμε να εξεταστεί η κατάργηση του διατάγματος του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019, το οποίο βλάπτει τα κοινά μας συμφέροντα. Επίσης, είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης η επανέναρξη των καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ»

O ίδιος τόνισε: «Δίνουμε προτεραιότητα στην αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης. Θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να καθοριστεί η Τελωνειακή Ένωση σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα και τις απαιτήσεις του αύριο.  Η πρόοδος στη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζας συγκαταλέγεται επίσης στις προσδοκίες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας θα αυξήσει τον διάλογο μεταξύ των πολιτών και θα συμβάλει αναμφίβολα στην άρση των προβλημάτων και των προκαταλήψεων στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Επεσήμανα επίσης στον κ. Βάρχελι την προσδοκία μας να εξαλειφθεί η πρόσφατη στοχοποίηση των πολιτών μας στις αιτήσεις θεωρήσεων βίζας. Επανέλαβα επίσης ότι πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης με βάση τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Υπενθυμίσαμε για άλλη μια φορά ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις χώρες προέλευσης τους. Όπως ξανά είπα στον κ. Βάρχελι κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης, αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ανεχθεί τα πολιτικά εμπόδια. Θέλουμε να δείξουν την απαραίτητη βούληση και το θάρρος για να προχωρήσουν οι σχέσεις μας προς τα εμπρός».

Πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, τα περισσότερα κράτη μέλη της οποίας είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Τουρκία, ακόμη επίσημα υποψήφια χώρα προς ένταξη, υπέβαλε την υποψηφιότητά της το 1987 για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και το 1999 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν παγώσει εδώ και χρόνια.

Οι σχέσεις Άγκυρας Βρυξελλών επιδεινώθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία και τις μαζικές εκκαθαρίσεις εναντίον αντιπάλων και δημοσιογράφων που ακολούθησαν.

Πηγή: Skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ