Το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 315 έδρες (από τις 331 στις εκλογές του 2015), με το τυπικό όριο της αυτοδυναμίας στις 326. Οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 261 έδρες (από 232 στις εκλογές του 2015).
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί θεωρητικά θα μπορούν να βασίζονται στη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας (ενισχυμένοι από 8 στις 10 έδρες) στη Βουλή των Κοινοτήτων, απομακρύνει το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από την κ. Μέι.
Πιθανό θεωρείται το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς με ψήφο ανοχής από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει 10 έδρες.
Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες ότι αναπτύσσονται διεργασίες στο Συντηρητικό Κόμμα για να αναγκαστεί η κ. Μέι να παραιτηθεί διότι απέτυχε όχι μόνο να αυξήσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών, αλλά να μην πάρει καν αυτοδυναμία το κόμμα. Αν τελικά παραιτηθεί ως διάδοχοι της ακούγονται οι Ντέιβιντ Ντέιβις και Μπόρις Τζόνσον. "Δεν έχει τέτοια πρόθεση" δηλώνουν πάντως στο BBC κύκλοι προσκείμενοι στη Μέι. H κ. Μέι αναμένεται να ξεκαθαρίσει την θέση της σε δηλώσεις της στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.
Λίγο νωρίτερα, ο επίσης επανεκλεγείς ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε πει ότι η Πρωθυπουργός έχει χάσει έδρες, ψήφους, υποστήριξη και εμπιστοσύνη, οπότε πρέπει να παραιτηθεί. Ο κ. Κόρμπιν δήλωσε επίσης ουσιαστικά έτοιμος να επιχειρήσει εφόσον του δοθεί η ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε συνασπισμού είτε μειοψηφίας.
Tζέρεμι Κόρμπιν/ΕΡΑ
Με λιγότερες από 50 περιφέρειες να απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 290 έδρες με ποσοστό ψήφων 42% και οι Εργατικοί 249 με 40%.
Στις σημαντικές εξελίξεις της βραδιάς συγκαταλέγονται και οι μεγάλες απώλειες του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP, που από 56 έδρες εκτιμάται ότι θα πέσει στις 32-34. Ενισχυμένοι εμφανίζονται στις εκτιμήσεις οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που μπορεί να ανεβάσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη από οκτώ σε 14, αν και ο ηγέτης τους Τιμ Φάρον χρειάστηκε επανακαταμέτρηση ψήφων για να εκλεγεί, λόγω της μικρής διαφοράς.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το UKIP που έχασε τη μοναδική του έδρα και είδε τον ηγέτη του Πολ Νάταλ να τερματίζει τρίτος στην περιφέρειά του πίσω από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα παραπέμπουν σε μεγάλη συμμετοχή νέων ψηφοφόρων υπέρ των Εργατικών, όπως αναμενόταν και σε πολύ καλή επίδοση του ίδιου κόμματος στο Λονδίνο και στην Ουαλία.
Ενισχυμένοι στη Σκωτία είναι οι Συντηρητικοί, αλλά και οι Εργατικοί δευτερευόντως, ενώ το κόμμα του κ. Κόρμπιν κατάφερε επίσης να κερδίσει πολλές από τις χαμένες ψήφους του UKIP, αν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος φαίνεται να έχουν καταλήξει στους Τόρις, όπως αναμενόταν.
Στους μεγάλους χαμένους της βραδιάς ξεχωρίζει ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ που χάνει την έδρα του παρά την καλή επίδοση του κόμματός του.
Εκτός Βουλής των Κοινοτήτων μένουν επίσης τουλάχιστον δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, η Υφυπουργός Οικονομικών Τζέιν Έλισον και ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες της Τερέζα Μέι, ο Υπουργός παρά τη Πρωθυπουργού Μπεν Γκάμερ. Με μόλις 300 ψήφους διαφορά επανεξελέγη η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.
Εκτός μένουν επίσης ο πρώην αρχηγός του SNP Άλεξ Σάλμοντ και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Άνγκους Ρόμπερτσον. Η κακή επίδοση του SNP αποδυναμώνει το αίτημα της αρχηγού Νίκολα Στέρτζιον για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.
Πτώση κατέγραψε η στερλίνα στις χρηματαγορές της Ασίας, εξάλλου, με το που ανακοινώθηκε η εκτίμηση του exit poll.
Νίκολα Στέρτζον/ΕΡΑ
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.