Οργή ευρωβουλευτών για την καταδίκη της τέως πρωθυπουργού της Ουκρανίας Τιμοσένκο

Ασυνήθιστα ενωμένα, τα πολιτικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την καταδίκη της τέως πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Yulia Tymoshenko, κάνοντας λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για κατάχρηση της δικαστικής εξουσίας προς αποσιώπηση της ηγετικής φιγούρας της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν με απόφασή τους που υιοθετήθηκε στις 27 Οκτωβρίου ότι εάν  αποτύχει η αναθεώρηση της καταδίκης της Tymoshenko θα τεθεί σε κίνδυνο η προοπτική σύναψης και επικύρωσης της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Δικαστήριο στο Κίεβο καταδίκασε την Tymoshenko στις 11 Οκτωβρίου σε επτά χρόνια φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας, επί πρωθυπουργίας της, σε συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία το 2009. Σύμφωνα με την ετυμηγορία η Tymoshenko δε θα έχει το δικαίωμα να κατέβει στις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Λίγη ώρα μετά την ετυμηγορία, η ΕΕ εξέδωσε σκληρές δηλώσεις, αποκαλώντας το δικαστήριο «πολιτικά υποκινούμενα» και προειδοποίησε για αρνητικές συνέπειες σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας – ΕΕ.

Μερικές μέρες μετά την  επικοινωνία μεταξύ Βρυξελλών και Κιέβου, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ότι η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου Viktor Yanukovich στις 20 Οκτωβρίου θα «αναβληθεί» έως ότου καταστούν οι συνθήκες πιο «ευνοϊκές για να επιτευχθεί πρόοδος» στις διμερείς τους σχέσεις.

Η επίσκεψη του Yanukovich αναμενόταν να βοηθήσει στη σύναψη της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας όπως και μίας βαθιάς και ολοκληρωμένης συμφωνίας συναλλαγών (DCFTA) με την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιέζει τις ουκρανικές αρχές να διαπιστώσουν εάν τηρήθηκαν νόμιμες διαδικασίες στην έφεση της καταδίκης της  Tymoshenko και στις δίκες των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένουν ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στη Tymoshenko να συμμετάσχει πλήρως στην πολιτική διαδικασία τώρα και στις επερχόμενες εκλογές στην Ουκρανία.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν φόβους ότι η δίκη της Tymoshenko βρίσκεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Ουκρανίας για ενστερνισμό των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών αξιών, ενώ κάνουν λόγο για σημάδια μείωσης των δημοκρατικών ελευθεριών, και για χρήση των κρατικών θεσμών για κομματικούς σκοπούς και πολιτική εκδίκηση. Οι ευρωβουλευτές επίσης επεσήμαναν τον κίνδυνο επιδείνωσης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού στην Ουκρανία.

Υπάρχει κάποιο παράθυρο ανοιχτό;
Παρόλα αυτά, οι ευρωβουλευτές αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας και συμφωνίας σύνδεσης πριν το τέλος του χρόνου, η απόφαση αναφέρει ότι εάν οι ουκρανικές αρχές συντάξουν ένα συνεκτικό σχέδιο για την επίλυση της «απαράδεκτης κατάστασης» γύρω από το πρόσωπο της Tymoshenko, η προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας θα μπορεί να είναι δυνατή, σε συνάρτηση βέβαια με την εφαρμογή αυτού του σχεδίου.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η αναβληθείσα επίσκεψη του Yanukovich στις Βρυξέλλες ίσως είχε βοηθήσει να σημειωθεί πρόοδος στα τεχνικά και πολιτικά εμπόδια σύναψης της συμφωνίας σύνδεσης. Επίσης ωθούν το Συμβούλιο και την Επιτροπή να αναπρογραμματίσουν τη συνάντηση, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί πριν την προγραμματισμένη σύνοδο ΕΕ-Ουκρανίας τον Δεκέμβριο.

Η Επιτροπή αρωγός στις νομικές μεταρρυθμίσεις
Οι ευρωβουλευτές επίσης κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία εκμεταλλευόμενη καλύτερα τη χρήση του προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων της ΕΕ και να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης συμβουλευτικής ομάδας για να βοηθήσει τη χώρα να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής εξουσίας.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τα σχέδια του Κιέβου να εισάγουν νέα νομοθεσία στις εκλογές, λίγο πριν τις εκλογές του 2012. Οι ουκρανικές εκκλήσεις για αναμονή μέχρι τις τελικές αποφάσεις της Επιτροπής της Βιέννης, του ειδικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτίμηση τέτοιας νομοθεσίας, αγνοήθηκαν, σύμφωνα με πηγές της EurActiv.

Απόψεις
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ) Wilfried Martens καλωσόρισε θερμά την απόφαση.  «Το ΕΡΡ στηρίζει την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας με την προϋπόθεση ότι η χώρα είναι σταθερή και δημοκρατική και ότι σέβεται τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των μειονοτήτων και εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Το ΕΡΡ αναγνωρίζει ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν επιλέξει έναν άλλο δρόμο, αυτόν της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της παράκαμψης των ευρωπαϊκών αξιών, της κατάχρησης της δικαστικής εξουσίας με στόχο την καταπίεση των πολιτικών προσώπων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της τέως πρωθυπουργού Yulia Tymoshenko.

«Το ΕΡΡ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του που ο Πρόεδρος Viktor Yanukovych αθέτησε την υπόσχεσή του – που είχε δοθεί σε πολλούς ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και εμού – να προτείνει νομική λύση για την αποποινικοποίηση των άρθρων που εφαρμόζονται επιλεκτικά εναντίον της Tymoshenko και που χρονολογούνται στη σοβιετική περίοδο και παρεκκλίνουν από τις αρχές της ΕΕ και των ΗΕ.

«Το ΕΡΡ θεωρεί ότι κάτω από αυτές τις αρνητικές συνθήκες, καμία συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας δεν μπορεί να υπογραφεί και ότι ο Πρόεδρος Yanukovich φέρει πλήρη ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη. Το ΕΡΡ παρακινεί τον Πρόεδρο Yanukovich και το κόμμα του, Party of the Regions, να τερματίσει αμέσως αυτήν την επιζήμια κατάσταση,» δήλωσε ο  Martens.

Ιστορικό
Η ΕΕ δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένη» με την καταδίκη της τέως πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Yulia Tymoshenko, σε επτά χρόνια φυλάκισης, αφού κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με μία συμφωνία φυσικού αερίου που υπέγραψε με τη Ρωσία το 2009.

Η δίκη ήταν «πολιτικά υποκινούμενη» και δε σεβάστηκε τα διεθνή πρότυπα, ανέφερε η ΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει συνέπειες ως προς την πολιτική που θα ακολουθήσει προς την Ουκρανία.

Ο Stefan Fule, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, πρόσφατα τόνισε ότι δεν υπάρχουν «όρια» στην πιθανή εμβάθυνση και τη δυνατότητα της ουκρανικής ενσωμάτωσης στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η χώρα ήταν στα πρόθυρα υπογραφής συμφωνίας σύνδεσης και μιας βαθιάς και ολοκληρωμένης συμφωνίας συναλλαγών με την ΕΕ.

Μετά από αυτό το βήμα, σύμφωνα με το άρθρο 49 της Συνθήκης Λισαβόνας, η Ουκρανία δικαιούται να κάνει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. 
Πηγή: EurActiv.gr