ΚΑΙΡΟΣ

Οργή από τους εφέδρους για τον γιο του Νετανιάχου: Παραμένει στο Μαϊάμι αντί να επιστρέψει στο Ισραήλ και να πολεμήσει

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Είμαστε εμείς που αφήνουμε τη δουλειά μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας πίσω στο σπίτι και τη χώρα και όχι οι άνθρωποι που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση, λέει ένας έφεδρος

Αντιμέτωπος με έντονη κριτική βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς την ώρα που  οι έφεδροι επέστρεφαν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν εναντίον της Χαμάς, εκείνος παρέμεινε στο Μαϊάμι.

Ο Γιαΐρ Νετανιάχου, 32 ετών, βρίσκεται στη Φλόριντα τουλάχιστον από τον Απρίλιο, αφότου ο πατέρας του τού είπε να σταματήσει να κάνει εμπρηστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις οποίες του έγιναν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση πολλές φορές, αναφέρει η Daily Mail.

Εν τω μεταξύ, έχουν κληθεί 360.000 έφεδροι, οι οποίοι πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν τα πάντα για να πετάξουν πίσω στο Ισραήλ, γυρνώντας πίσω ακόμη και από το ταξίδι του μέλιτος.

Αλλά ο Γιαϊρ παρέμεινε στο Μαϊάμι, προς εκνευρισμό ορισμένων στο στράτευμα. «Ο Γιαϊρ απολαμβάνει τη ζωή του στην παραλία του Μαϊάμι ενώ εγώ είμαι στην πρώτη γραμμή», είπε στους Times ένας στρατιώτης, εθελοντής που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ.

«Είμαστε εμείς που αφήνουμε τη δουλειά μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας πίσω στο σπίτι και τη χώρα και όχι οι άνθρωποι που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση.

«Τα αδέρφια μας, οι πατέρες μας, οι γιοι μας, πηγαίνουν όλοι στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Γιαϊρ δεν είναι ακόμα εδώ. Δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ηγεσία της χώρας».

Άλλος έφεδρος, που παραμένει σε ετοιμότητα στα σύνορα με τη Γάζα, είπε: «Έχω πετάξει πίσω από τις ΗΠΑ όπου έχω δουλειά, ζωή και την οικογένειά μου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω εκεί και να εγκαταλείψω τη χώρα μου, τον λαό μου, αυτή την κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν είναι στο Ισραήλ;

«Είναι η πιο ενωτική στιγμή για εμάς ως Ισραηλινούς στην πρόσφατη ιστορία μας και ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι εδώ αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του γιου του πρωθυπουργού».

Ο Γιαϊρ ο οποίος σπούδασε θέατρο στο γυμνάσιο, ολοκλήρωσε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ως εργαζόμενος στη μονάδα εκπροσώπου του IDF, παρά ως στρατιώτης μάχης.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειοψηφία των Ισραηλινών όταν συμπληρώσουν τα 18. Οι άνδρες πρέπει να υπηρετήσουν 32 μήνες και οι γυναίκες 24.

Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, οι περισσότεροι από αυτούς ενδέχεται να κληθούν σε εφεδρικές μονάδες μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ή και ακόμα μεγαλύτερες, σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης, πολεμώντας μαζί με τα τακτικά στρατεύματα σε περιόδους πολέμου.

Οι έφεδροι χρησιμοποιούνται επίσης σε μη μάχιμους θέσεις,  γεγονός που σημαίνει ότι η έλλειψη εμπειρίας στην πρώτη γραμμή του Γιαϊρ δεν αποτελεί εμπόδιο ώστε να τον απαλλάσσει αυτόματα.

Οι Ισραηλινοί στο εξωτερικό χρησιμοποιούν συνομιλίες στο WhatsApp για να οργανώσουν την επιστροφή τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για το πού θα βρουν διαθέσιμες πτήσεις, δήλωσε ο Γεντίντα Σαλμάν, ο οποίος βρισκόταν στην Ταϊλάνδη για τον μήνα του μέλιτος όταν ξέσπασε η βία στη Γάζα.

«Δημιουργήσαμε ομάδες WhatsApp σχεδόν παντού στον κόσμο, καλέσαμε ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτές και δουλέψαμε σιγά σιγά για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εφέδρους πίσω στο Ισραήλ», δήλωσε στο Reuters, εξηγώντας ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δεν δίστασαν να διακόψουν τις διακοπές τους. «Φυσικά, δεν κάναμε δεύτερες σκέψεις και αυτή τη στιγμή επιστρέφουμε στην πατρίδα μας με αεροπλάνο της El Al», είπε μέσω WhatsApp.

Ποιος είναι ο Γιαϊρ Νετανιάχου

Ο γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχει γίνει γνωστός ως δεξιός παρουσιαστής podcast, αλλά και για την ενασχόλησή του με τα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας αμφιλεγόμενα σχόλια και αναρτήσεις με αποτέλεσμα να έρθει αντιμέτωπος με κατηγορίες περί δυσφήμισης.

Ο Γιαϊρ είχε πυροδοτήσει την οργή των πολιτών όταν χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τις εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην κυβερνητική μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ είχε κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις.

Τον Αύγουστο, διατάχθηκε από δικαστήριο να πληρώσει πάνω από 34.000 δολάρια ως αποζημίωση και 6.000 δολάρια σε δικαστικά έξοδα σε μια γυναίκα που υπονόησε ότι είχε σχέση με τον πολιτικό αντίπαλο του πατέρα του.

Νωρίτερα φέτος, ένας δικαστής τον διέταξε να πληρώσει 18.000 δολάρια σε έναν πρώην βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, τον οποίο αποκάλεσε «άσχημο».

Ο Γιαΐρ προκάλεσε επίσης αντιδράσεις όταν το 2014 έγινε γνωστό ότι έβγαινε με μια Νορβηγίδα -η οποία δεν ήταν Εβραία.
Ο τότε 23χρονος εθεάθη στο Ισραήλ με την ξανθιά φοιτήτρια επικοινωνίας Σάντρα Λεϊκάνγκερ, τότε 25 ετών, και μάλιστα επισκέφθηκε την πατρίδα της.
Η ερωτική τους σχέση προέκυψε μετά την αποκάλυψη της πρωθυπουργού της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «καυχιόταν» για τη σχέση του γιου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Πηγή: skai.gr