Της Αθηνάς Παπακώστα
Τις τελευταίες 48 ώρες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να καταφέρουν να σπάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές στα νοτιοανατολικά της χώρας με τους αναλυτές να μην αποκλείουν πως, ίσως, πρόκειται για την έναρξη της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης του Κιέβου.
Αξιωματούχος διορισμένος από τη Ρωσία στην κατεχόμενη από τη Μόσχα Ζαπορίζια αναφέρει ότι οι μάχες ξεκίνησαν εκ νέου και πλέον εντείνονται στα σύνορα της περιοχής στα ανατολικά με την περιφέρεια του Ντονετσκ. Σκοπός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως εξηγούσε, είναι η προσέγγιση της Αζοφικής Θάλασσας προκειμένου να πετύχουν να αποκόψουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από την προσαρτημένη από το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας.
Από την πλευρά της, χθες, Δευτέρα, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, ανακοίνωσε ότι η χώρα της ξεκίνησε μια «αμυντική επιχείρηση» που «περιλαμβάνει ενέργειες αντεπίθεσης», χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για τη μεγάλη αντεπίθεση που προαναγγέλλεται εδώ και μήνες από το Κίεβο.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Ουκρανία φαίνεται να βρίσκεται σε προκαταρκτική φάση αντεπίθεσης στοχεύοντας πρώτα στα τρωτά σημεία της ρωσικής άμυνας ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να τη διαπεράσει για να ανακτήσει τα χαμένα - εδώ και 15 μήνες- εδάφη της.
Παρ' όλα αυτά το Κίεβο τηρεί σιγή γύρω από την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει σημασία πότε θα ξεκινήσει αλλά πότε θα τελειώσει και ξεκαθαρίζει ότι οποιεσδήποτε πληροφορίες μπορεί να αποδεικνύονταν ιδιαιτέρως χρήσιμες στον εχθρό.
Δημοσίευσε μάλιστα ακόμη και βίντεο στο οποίο καλά οπλισμένοι στρατιώτες πρώτης γραμμής κρατούν τα δάχτυλά τους μπροστά από τα χείλη τους κάνοντας τη χειρονομία για σιωπή.
«Τα σχέδια αγαπούν τη σιωπή. Δεν θα υπάρξει καμία ανακοίνωση για την έναρξη» αναφερόταν χαρακτηριστικά ενώ, ανάμεσα στις εικόνες που έχουν ενσωματωθεί σε αυτό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και τα μαχητικά F-16 τα οποία ζητεί η ουκρανική πλευρά για την ενίσχυση της αεράμυνάς της.
Τους τελευταίους μήνες καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει καταγράψει ούτε σημαντικά κέρδη, ούτε τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό στο πεδίο της μάχης.
Αυτό το χρονικό διάστημα ήταν πολύτιμο και για την ουκρανική αλλά και για τη ρωσική πλευρά. Από τη μία, οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια ύψους τουλάχιστον 65 δισεκατομμυρίων ευρώ και στο ουκρανικό έδαφος έχουν πια αναπτυχθεί προηγμένα όπλα των δυτικών στα οποία οι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν τον χρόνο να εκπαιδευτούν.
Ενώ, από την άλλη η Μόσχα συγκεντρώνει πυρομαχικά και έχει κατασκευάσει μεγάλες οχυρώσεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου με την ουκρανική πλευρά να αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές διαδοχικές γραμμές άμυνας.
Το Κίεβο θέλει να αποδείξει και στον ουκρανικό λαό αλλά και στους συμμάχους του ότι θα μπορέσει να τις σπάσει, να βάλει τέλος σε αυτό το αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης και να πάρει πίσω τα ουκρανικά εδάφη τα οποία η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν και εισέβαλε στη χώρα.
Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντιμίτρο Κουλέμπα, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς εξήγησε ότι πλέον οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τα απαραίτητα όπλα για την αντεπίθεσή τους υπογραμμίζοντας ότι αυτή η επιχείρηση θα δώσει στη χώρα του τη νίκη που έχει ανάγκη για να πάψουν οι εχθροπραξίες και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.