Λονδίνο, Θανάσης Γκάβος,
Ομιλία για τις ευκαιρίες αλλά και για τους φόβους περί «υπαρξιακής απειλής» από την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης έκανε το πρωί στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, ενόψει της πρώτης διεθνούς διάσκεψης για τον τομέα που θα φιλοξενήσει η Βρετανία την επόμενη εβδομάδα.
Όπως είπε, πιστεύει ότι η προηγμένη τεχνολογία όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιφέρει «μία μεταμόρφωση τόσο εκτενή όσο η Βιομηχανική Επανάσταση».
Σημείωσε ότι ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες για θετικές καινοτομίες σε μια σειρά τομέων, αλλά υπογράμμισε πως παράλληλα προκύπτουν «νέοι κίνδυνοι και νέοι φόβοι» για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο εργαλείο.
Παραπέμποντας σε έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης με τη συμβολή 50 ειδικών και δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, ο κ. Σούνακ προειδοποίησε: «Αν αξιοποιηθεί με λάθος τρόπο, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστήσει πιο εύκολη την κατασκευή χημικών ή βιολογικών όπλων, τρομοκρατικές ομάδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να διαδώσουν φόβο και καταστροφή σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα».
Πρόσθεσε πως «σε πιο απίθανες και ακραίες περιπτώσεις» το είδος της Τεχνητής Νοημοσύνης που αποκαλείται «υπερνοημοσύνη» θα μπορούσε να αφαιρέσει τον έλεγχο της τεχνολογίας από τον άνθρωπο. Είπε πάντως πως δεν είναι ένας άμεσος φόβος, αλλά μια ανησυχητική προοπτική για την οποία έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση.
Αποστολή των ηγετών, συνέχισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, είναι να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους.
Αρχικά, εξήγησε, θα πρέπει να φροντίσουν για την ασφάλεια των πολιτών έναντι της τεχνολογίας, κάτι που μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την ίδρυση του πρώτου στον κόσμο Ινστιτούτου Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα εξετάζει και θα δοκιμάζει νέους τύπους τεχνητής νοημοσύνης.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας στο Bletchley Park έξω από το Λονδίνο, με συμμετοχή υπουργών και ηγετών από διάφορες χώρες, καθώς και δεκάδων ειδικών στον τομέα.
Ζήτησε επίσης μία πιο διεθνή προσέγγιση έναντι της Τεχνητής Νοημοσύνης και νέων προηγμένων τεχνολογιών και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του πρέπει να εργαστεί και για την απόδοση οφελών στους πολίτες από την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε αυτή την τελευταία επιδίωξη εντάσσεται, όπως ανακοίνωσε, πακέτο επενδύσεων σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου λιρών σε έναν υπερυπολογιστή, «χιλιάδες φορές πιο γρήγορο από αυτόν που έχετε σπίτι σας» και σε κβαντικούς υπολογιστές.
Η έκθεση της κυβέρνησης για τους κινδύνους από την Τεχνητή Νοημοσύνη περιγράφει διάφορα σενάρια, δηλαδή δυνητικές αρνητικές εξελίξεις από την πρόοδο της τεχνολογίας.
Στο πιο απλό σενάριο σημειώνεται η πιθανότητα «πειρατείας» αναπτυγμένων συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης προς το τέλος της δεκαετίας, με αποτέλεσμα «πιο συχνές και πιο σοβαρές» κυβερνοεπιθέσεις κατά υποδομών.
Καθώς φτάνει η επόμενη δεκαετία, τρομοκρατικές οργανώσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη για την κατασκευή βιολογικών όπλων.
Παράλληλα, νεοφυείς επιχειρήσεις με προσωπικό ειδικευμένο στις νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να αναπτύσσονται με τόσο ταχείς ρυθμούς ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανισότητα και ανισορροπία στην οικονομία και στην αγορά εργασίας.
Απώτερο αποτέλεσμα μιας τέτοιας τάσης, προσθέτει η έκθεση, θα μπορούσε να είναι η πλήρης διατάραξη της αγοράς εργασίας, με ρομπότ και άλλα αυτόνομα συστήματα να αντικαθιστούν μη εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Αποτέλεσμα αυτού θα ήταν η αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας.
Σε ένα επόμενο σενάριο, η «έκρηξη» προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης θα οδηγούσε σε ανάπτυξη πολλαπλών συστημάτων που θα ήταν δύσκολο να επιτηρούνται, με αποτέλεσμα την αξιοποίησή τους από συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος και πιθανώς λαϊκή αναταραχή.
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να αυξηθούν και περιστατικά κλοπής μυστικών επιχειρηματικών δεδομένων. Παράλληλα όμως θα πύκνωναν και οι «δόλιες και εχθρικές δραστηριότητες» από κράτη-παρίες και όχι μόνο.
Πιθανολογείται επίσης ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να είναι τόσο αναπτυγμένα στις αρχές της δεκαετίας του 2030 ώστε να αποκτούν τη δυνατότητα βελτίωσης των ικανοτήτων τους χωρίς ανθρώπινο προγραμματισμό - σε βαθμό μάλιστα που οι ειδικοί μπορεί να ανησυχούν ότι τα συστήματα τούς εξαπατούν ως προς τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει, ώστε αυτές να μην γίνουν αντιληπτές.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μιας υπερνοημοσύνης, με καταστροφικές συνέπειες» που θα φτάσουν στο σημείο να θεωρούνται «υπαρξιακή απειλή» για την ανθρωπότητα.
Σε ένα διαφορετικό σενάριο, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να «απογοητεύσει» τους ειδικούς, καθώς οι βελτιώσεις και η απόδοσή της διαπιστώνεται ότι έχουν ένα όριο. Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στους τομείς της ενέργειας από σύντηξη και των κβαντικών υπολογιστών και παρά ορισμένες περιπτώσεις «κακόβουλης χρήσης» η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.