Το διαδίκτυο βρυχάται. «Όλα τα βλέμματα στη Ράφα» είναι το σύνθημα που έχει γίνει viral από χτες, μετά τον βομβαρδισμό των Ισραηλινών στον προσφυγικό καταυλισμό, στη Γάζα. Περισσότεροι από 42 εκατ. χρήστες του Instagram έχουν ήδη κοινοποιήσει στην ιστορία τους τη φωτογραφία με το συγκεκριμένο σύνθημα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο στην ηγεσία του Ισραήλ, όσο και στους ηγέτες του κόσμου..
Η ιστορία πίσω από την εικόνα
Πρόκειται για μία εικόνα φτιαγμένη με τεχνητή νοημοσύνη, που από χθες κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γράφει «All eyes on Rafah» (όλα τα βλέμματα στη Ράφα) και καταδεικνύει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η εικόνα δείχνει από ψηλά το στρατόπεδο από σκηνές, φωλιασμένες ανάμεσα σε χιονισμένες κορυφές. Στη μέση, μερικές λευκές σκηνές είναι τοποθετημένες ώστε να γράφουν «Όλα τα μάτια στη Ράφα». Ένας καταγάλανος ουρανός με σύννεφα σαν από βαμβάκι αχνοφαίνεται στο βάθος.
Μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, o IDF ξεκίνησε τις επιχειρήσεις από τον βορρά, εκτοπίζοντας Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους. Η οδηγία που τους δόθηκε ήταν να κατευθυνθούν νότια, για να αναζητήσουν καταφύγιο.
Μέχρι τον Φεβρουάριο, περίπου το ήμισυ του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας είχε ωθηθεί στη Ράφα, όταν το Ισραήλ είπε ότι σχεδίαζε να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι τέσσερις ταξιαρχίες της Χαμάς, βρίσκονταν εκεί.
Η ανακοίνωση καταδικάστηκε παγκοσμίως. Τον Φεβρουάριο, ο Richard "Rik" Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είπε ότι "όλα τα βλέμματα" είναι στραμμένα στην επικείμενη επίθεση στη Ράφα. Πιστεύεται ότι το «Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Ράφα» αφορμάται από τη δήλωσή του.
Έκτοτε, το σύνθημα εμφανίζεται σε αφίσες διαμαρτυρίας και άλλες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τι συμβαίνει στη Ράφα;
Την Κυριακή, δύο ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 45 ανθρώπους στο al-Mawasi στη δυτική Ράφα, σύμφωνα με το Aljazeera, η οποία προηγουμένως είχε κηρυχθεί ασφαλής ζώνη.
Ένα άλλο ισραηλινό χτύπημα σκότωσε 21 σε στρατόπεδο εκτοπισμένων δυτικά της Ράφα την Τρίτη, τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς ήταν γυναίκες. Αεροπορικές επιθέσεις σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης.
Το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 36.171 ανθρώπους στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Ποιος μοιράστηκε την εικόνα «Όλα τα μάτια στη Ράφα» που δημιουργήθηκε από AI;
Πολλά δημόσια πρόσωπα αναδημοσίευσαν το σύνθημα:
- Το αμερικανό supermodel Bella Hadid, του οποίου ο πατέρας είναι Παλαιστίνιος.
- Η Ιρλανδή ηθοποιός Nicola Coughlan από την εκπομπή του Netflix Bridgerton.
- Ο Αμερικανός κωμικός και συγγραφέας Hasan Minhaj καθώς και ο Αμερικανός ηθοποιός Aaron Paul.
- Η Βρετανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια Jameela Jameel και η Βρετανίδα τραγουδίστρια Dua Lipa.
- Διάσημοι Ινδοί ηθοποιοί, όπως οι Varun Dhawan, Priyanka Chopra Jonas, Alia Bhatt και Kareena Kapoor Khan.
- Η πρώτη ιστορία Instagram που το χρησιμοποιεί δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από τον χρήστη @shahv4012. Το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν αυτός ο χρήστης δημιούργησε την εικόνα.
Εκτός από το Instagram, η εικόνα έχει ανανεωθεί και στο X.
Πώς αντέδρασαν οι άνθρωποι στο «Όλα τα μάτια στη Ράφα»;
Φαίνεται ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εξοργίστηκαν από την ανάρτηση, όσοι και αυτοί που την έχουν επιδοκιμάσει.
Όσοι επικρίνουν το viral post θεωρούν ότι αποσπά την προσοχή από πραγματικές εικόνες και σημαντικές ενημερώσεις για τη Rafah. Θεωρούν ότι θα έπρεπε να δημοσιεύονται από πίσω αληθινές εικόνες.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.