ΚΑΙΡΟΣ

Οκτώ νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες εντάσσει η Βρετανία στη νέα στρατηγική ενέργειας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Έως και οκτώ νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες συμπεριλαμβάνονται στη νέα ενεργειακή στρατηγική που παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση, στον απόηχο της αύξησης των τιμών ενέργειας παγκοσμίως και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η νέα στρατηγική, που έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και τη συγκράτηση των τιμών, περιλαμβάνει επίσης αύξηση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας καθώς και της ενέργειας από υδρογόνο.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, έως το 2030 μέχρι και το 95% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει η χώρα θα παράγεται από πηγές χαμηλής εκπομπής ρύπων.

Οι επιμέρους στόχοι περιλαμβάνουν την παραγωγή 50 γιγαβάτ ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε νέο γύρο αδειών για αξιοποίηση υδρογονανθράκων από τη Βόρεια Θάλασσα, σημειώνοντας ότι η εγχώρια εξόρυξη του καυσίμου προκαλεί μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε σχέση με την εισαγωγή από το εξωτερικό.

Η νέα στρατηγική δέχεται έντονη κριτική από περιβαλλοντιστές και ειδικούς, όχι μόνο λόγω των νέων εξορύξεων στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και επειδή δεν περιλαμβάνει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω καλύτερης μόνωσης κτιρίων.

Ο Υπουργός Ενέργειας Κουάσι Κουάρτενγκ παραδέχθηκε ότι η στρατηγική περιλαμβάνει μόνο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, ενώ ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι με τη νέα στρατηγική «διορθώνονται λάθη του παρελθόντος» με έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, χωρίς «εκβιασμούς» από ανθρώπους σαν τον Βλάντιμιρ Πούτιν.