ΟΗΕ: Τα έμφυλα στερεότυπα παραμένουν "βαθιά ριζωμένα" στις κοινωνίες

α τελευταία δέκα χρόνια δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στον περιορισμό των έμφυλων στερεοτύπων στις κοινωνίες, παρά την εμφάνιση κινημάτων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως το MeToo, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στον περιορισμό των έμφυλων στερεοτύπων στις κοινωνίες, παρά την εμφάνιση κινημάτων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως το MeToo, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

«Τα κοινωνικά πρότυπα που βασίζονται στα έμφυλα στερεότυπα είναι ευρέως διαδεδομένα στον κόσμο», τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών, με «σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού να ενστερνίζεται τουλάχιστον ένα στερεότυπο» από τα επτά που εξετάστηκαν από το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP)

«Οι προκαταλήψεις αυτές είναι διαδεδομένες μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι βαθιά ριζωμένες και επηρεάζουν σε αντίστοιχο βαθμό τους άνδρες και τις γυναίκες», αναφέρει η έκθεση.

Βασιζόμενο σε στοιχεία του World Values Survey – ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος που εξετάζει την εξέλιξη των αξιών και των πεποιθήσεων στον κόσμο – από 80 χώρες που καλύπτουν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, το UNDP δημιούργησε το Gender Social Norms Index. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τις περιόδους 2010- 2014 και 2017- 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, σχεδόν εννέα στους 10 άνδρες και γυναίκες έχουν θεμελιώδεις προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που έχει υιοθετήσει τουλάχιστον μία προκατάληψη δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου την προηγούμενη δεκαετία. Σε 38 από τις χώρες που εξετάστηκαν το ποσοστό των ατόμων με τουλάχιστον μία προκατάληψη εις βάρος των γυναικών μειώθηκε στο 84,6% από 86,9% που ήταν πριν μία δεκαετία

Για παράδειγμα σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (49%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες από τις γυναίκες και μόνο το 27% πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τη δημοκρατία οι γυναίκες να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες.

Εξάλλου το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμά ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα στην εργασία, ενώ το 43% ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι επικεφαλής επιχειρήσεων. Επίσης το 28% πιστεύει ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι πιο σημαντική για τους άνδρες

«Πρέπει να αλλάξουμε τα έμφυλα στερεότυπα, τα κοινωνικά πρότυπα, αλλά ο τελικός στόχος είναι να αλλάξουν οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ των γυναικών και των ανδρών», σχολίασε η Αρόα Σαντιάγο ειδική σε θέματα φύλου στο UNDP.

Εξάλλου ανησυχητικές είναι οι απόψεις αναφορικά με τη βία εναντίον των γυναικών, με το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού να θεωρεί ότι ένας άνδρας δικαιολογείται να χτυπά τη σύντροφό του.

Οι προκαταλήψεις αυτές αποτελούν «εμπόδια» για τις γυναίκες και οδηγούν σε «παραβιάσεις» των δικαιωμάτων τους.

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά έμφυλα στερεότυπα, δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε την ισότητα ανδρών- γυναικών, ούτε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης», προειδοποιεί η έκθεση.

«Τα κοινωνικά πρότυπα που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνία στο σύνολό της, καθυστερώντας την πρόοδο της ανθρώπινης ανάπτυξης», σχολίασε ο Πέδρο Κονσεϊσάο διευθυντής του UNDP.

«Όλος ο κόσμος θα βγει κερδισμένος, αν είναι εγγυημένες η ελευθερία και η ισχύς των γυναικών », τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ