Αποστολή ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έφθασε στην Ονδούρα, για να συζητήσει τη δημιουργία διεθνούς αποστολής κατά της διαφθοράς στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, όπου το ενδημικό φαινόμενο αυτό επιδεινώνει τη φτώχεια και εξωθεί ακόμη περισσότερους πολίτες να μεταναστεύσουν, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Κυριακή.
Η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα δημιουργηθεί τέτοια αποστολή, που θα ονομαστεί Διεθνής Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα (CICIH).
Περίπου ενάμιση χρόνο αφού ανέλαβε την εξουσία, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εκφράζουν πλέον απελπισία για την καθυστέρηση, καθώς η κυβέρνησή της και τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία και δεν έχει σχηματιστεί η επιτροπή.
Η κυβέρνηση της Σιομάρα Κάστρο υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τον ΟΗΕ τον Δεκέμβριο, για την εγκατάσταση της αποστολής στην Ονδούρα, όπου, σύμφωνα με διπλωμάτες των ΗΠΑ, κάθε χρόνο χάνονται 3 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της διαφθοράς.
Κι αυτό σε μια χώρα όπου το 74% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.
«Θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με τους απεσταλμένους του ΟΗΕ για τους όρους εγκατάστασης του διεθνούς σώματος καταπολέμησης της διαφοράς», δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Ενρίκε Ρέινα. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ότι θέλει «να έχει αυτονομία» σε επαρκή βαθμό ώστε να διευκολύνει τη «δίωξη της διαφθοράς».
Η διάρκεια της παραμονής των ειδικών στην Ονδούρα όπου αναμενόταν να έχει συναντήσεις με διάφορους εταίρους δεν διευκρινίστηκε.
Ο ΟΗΕ έχει καλέσει να ανακληθούν ή να αναθεωρηθούν νόμοι που εμποδίζουν την εισαγγελία να διενεργεί έρευνες και να ασκεί διώξεις σε βάρος αξιωματούχων και κοινοβουλευτικών για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο βαθμός της ανεξαρτησίας που θα απολαύει η CICIH ώστε να ερευνά υποθέσεις διαφθοράς είναι επίσης σημείο τριβής στις συνομιλίες.
Η CICIH είναι η δεύτερη επιτροπή κατά της διαφθοράς που θα δράσει στην Ονδούρα.
Το 2016, είχε δημιουργηθεί η αποστολή υποστήριξης του αγώνα εναντίον της διαφθοράς και της ατιμωρησίας (MACCIH), με την αρωγή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και της τότε κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.
Η MACCIH πιστώνεται πως εξέθεσε τη διαφθορά αξιωματούχων, κοινοβουλευτικών και πολιτικών, αρκετοί από τους οποίους συνδέονταν με τον τότε πρόεδρο της Ονδούρας, τον Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.
Η αποστολή εγκατέλειψε τη χώρα το 2020, αφού ο ΟΑΚ δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με την κυβέρνηση Ερνάντες για την παράταση της εντολής της.
Λίγο καιρό αφού εγκατέλειψε την εξουσία στις αρχές του 2022, ο πρώην πρόεδρος Ερνάντες βρέθηκε κατηγορούμενος στις ΗΠΑ, για διακίνηση ναρκωτικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.