Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, δήλωσε πως άλλοι 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών προσφύγων να έχει φθάσει περίπου τις 677.000.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας είχε δηλώσει πως τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν συρρεύσει σε γειτονικές χώρες και οι αριθμοί αυξάνονται με «εκθετικό» ρυθμό.
«Έχουμε τώρα περισσότερους από 660.000 πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες μόνο τις έξι τελευταίες ημέρες», δήλωσε εκπρόσωπος της HCR η Σαμπία Μαντού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Οι αριθμοί αυξάνονται εκθετικά (...) Με αυτό τον ρυθμό, η κατάσταση φαίνεται ότι θα γίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα στην Ευρώπη».
Όλες οι γειτονικές χώρες κρατούν μέχρι τώρα ανοικτά τα σύνορά τους στους πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία -- εκ των οποίων «ένας μη αμελητέος αριθμός» έχουν πάει στη Ρωσία, υπογράμμισε η Μαντού.
«Η HCR καλεί τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να δίνουν πρόσβαση στο έδαφός τους σε όλους όσοι φεύγουν: τους Ουκρανούς και τους πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στην Ουκρανία», είπε.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, η εκπρόσωπος της HCR στην Ουκρανία, Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλινγκ, εκτίμησε, εξάλλου, πως ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων φθάνει το ένα εκατομμύριο.
«Υπολογίζουμε πως πρέπει να υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας ή που βρίσκονται τώρα σε ένα τρένο, ένα λεωφορείο ή ένα αυτοκίνητο προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο», είπε.
Στα πολωνικά σύνορα, το προσωπικό της HCR διαμήνυσε πως άνθρωποι που κατάφεραν να περάσουν περίμεναν έως και 60 ώρες σε συνθήκες ψύχους, σύμφωνα με τη Μαντού.
Η αναμονή για την είσοδο στη Ρουμανία μπορεί να φθάσει τις 20 ώρες, προσέθεσε, και χρειάζονται 24 ώρες για να διανυθεί η απόσταση των 60 χιλιομέτρων από την Οδησσό, στην Ουκρανία μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 470.000 πολίτες τρίτων χωρών ζουν στη χώρα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι ξένοι φοιτητές ή μετανάστες εργαζόμενοι.
«Μπορεί να έχει επιβεβαιωθεί η άφιξη 6.000 από αυτούς στη Μολδαβία και τη Σλοβακία, όμως πολλοί παραμένουν αποκλεισμένοι εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Σάφα Μσέλι στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Κάνουμε έκκληση στις χώρες να προστατεύσουν τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των μαχών και να τους επιτρέψουν να διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας προκειμένου να βρεθούν σε ασφάλεια -- χωρίς διάκριση», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις εταίροι του απηύθυναν σήμερα επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση 1,7 δισεκ. δολαρίων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Είμαστε μάρτυρες αυτού που θα μπορούσε να γίνει η πιο σοβαρή προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αυτού του αιώνα», δήλωσε ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Από το ποσό αυτό, 1,1 δισεκ. δολάρια αναμένεται να βοηθήσουν έξι εκατομμύρια ανθρώπους στην ίδια τη χώρα για μια πρώτη περίοδο τριών μηνών, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.
Ο ΟΗΕ εκτιμά πως 12 εκατ. άνθρωποι θα έχουν ανάγκη για βοήθεια στην Ουκρανία καθώς και περισσότεροι από 4 εκατ. πρόσφυγες που μπορεί να φύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τις μάχες.
Για να βοηθήσει τις χώρες αυτές να απορροφήσουν το σοκ, ο ΟΗΕ χρειάζεται 550,6 εκατ. δολάρια, προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Πολωνία --χώρα που έχει δεχθεί αριθμό μεγαλύτερο του 50% των προσφύγων--, αλλά και στη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Το ποσό αυτό αναμένεται να εξασφαλίσει τη στέγαση, να διανείμει χρήματα και να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους αφήνοντας τα πάντα πίσω τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.