Ο πρώτος ανεξάρτητος ερευνητής του ΟΗΕ που επισκέφτηκε το αμερικανικό κέντρο κράτησης, Γκουαντάναμο, είπε ότι η μεταχείριση της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους κρατούμενους εκεί είναι «σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική», όπως μεταδίδει η DW.
Ειδικότερα, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών Fionnuala Ni Aolain είπε ότι «τα βάσανα των 30 κρατουμένων είναι "βαθιά και συνεχή».
Η επίσκεψη της Aolain σηματοδότησε την πρώτη φορά που μια αμερικανική κυβέρνηση επέτρεψε σε ερευνητή του ΟΗΕ να επισκεφθεί την εγκατάσταση από τότε που άνοιξε το 2002.
Η ερευνήτρια του ΟΗΕ καταδικάζει την κράτηση χωρίς δίκη
Το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο άνοιξε το 2002 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ως απάντηση στις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και την Πενσυλβάνια που έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 3.000 άνθρωποι. Το κέντρο κράτησης άνοιξε για την κράτηση ύποπτων ισλαμιστών τρομοκρατών χωρίς δίκη.
Η Aolain υπέβαλε μια έκθεση 23 σελίδων στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τη Δευτέρα, η οποία ανέφερε ότι ενώ οι επιθέσεις του 2001 ήταν "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", η χρήση βασανιστηρίων εναντίον των φερόμενων δραστών παραβίαζε τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τόνισε ότι στέρησε τη δικαιοσύνη από τα θύματα και τους επιζώντες, επειδή οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν με βασανιστήρια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δίκες.
Σχεδόν 800 άτομα είχαν φυλακιστεί στο κέντρο κράτησης στην Κούβα. Αυτή τη στιγμή 30 άνδρες συνεχίζουν να παραμένουν έγκλειστοι εκεί. Η Aolain εξέφρασε την ανησυχία της ότι 19 από τους 30 άνδρες, ορισμένοι από τους οποίους έχουν φυλακιστεί για 20 χρόνια, δεν έχουν κατηγορηθεί ποτέ για ούτε ένα έγκλημα, γράφει η DW.
Η έρευνα βρίσκει στοιχεία για «δυσφορία» μεταξύ των κρατουμένων
Η Aolain είπε ότι όταν επισκέφτηκε την εγκατάσταση, πήρε μια «ειλικρινή απάντηση» από τους κρατούμενους, ορισμένοι από τους οποίους δεν είχαν δει κάποιον ξένο για περισσότερα από 20 χρόνια. Παρατήρησε ότι πολλοί κρατούμενοι εμφάνιζαν στοιχεία «βαθιάς ψυχολογικής βλάβης και αγωνίας».
Οι ΗΠΑ «διαφωνούν» με την έκθεση του ΟΗΕ
Η ερευνήτρια του ΟΗΕ επαίνεσε, ωστόσο, την κυβέρνηση Μπάιντεν για το άνοιγμα της φυλακής και που «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Έκανε μια σειρά από συστάσεις και είπε ότι παρόλο που έχουν γίνει «σημαντικές βελτιώσεις», η εγκατάσταση πρέπει να κλείσει αμέσως.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, σε αναφορά που υπέβαλλαν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφεραν ότι τα ευρήματα της ερευνήτριας «είναι αποκλειστικά δικά της» και ότι οι ΗΠΑ «διαφωνούν σε σημαντικά σημεία με πολλούς πραγματικούς και νομικούς ισχυρισμούς» στην έκθεση.
«Οι κρατούμενοι ζουν κοινά και ετοιμάζουν γεύματα μαζί, λαμβάνουν εξειδικευμένη ιατρική και ψυχιατρική φροντίδα, τους παρέχεται πλήρης πρόσβαση σε νομικούς συμβούλους και επικοινωνούν τακτικά με τα μέλη της οικογένειάς τους», αναφέρει η αμερικανική δήλωση.
Προηγουμένως, ο διάδοχος του Μπους, Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε να κλείσει το κέντρο κράτησης, αλλά απέτυχε λόγω της αντίθεσης του Κογκρέσου. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να διατηρήσει το κέντρο κράτησης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.