Ανησυχία ΟΗΕ για τις βαριές ποινές κάθειρξης σε δύο δικηγόρους στην Κίνα

Οι Σου Τζιγιόνγκ και Ντινγκ Τζιασί κρίθηκαν ένοχοι την Κυριακή στη δίκη τους για «υπονόμευση της κρατικής εξουσίας», διαδικασία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε «πολύ ανήσυχος» χθες Δευτέρα, μετά την απόφαση κινεζικού δικαστηρίου να επιβάλει ποινές κάθειρξης δέκα και πλέον ετών σε δυο δικηγόρους ειδικευμένους στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Σου Τζιγιόνγκ και Ντινγκ Τζιασί κρίθηκαν ένοχοι την Κυριακή στη δίκη τους για «υπονόμευση της κρατικής εξουσίας», διαδικασία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Οι δυο συνάδελφοι είναι μορφές του Κινήματος Νέων Πολιτών, οργάνωσης υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, που ζητεί αναθεώρηση του Συντάγματος και κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για το γεγονός ότι δυο εξέχοντες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα (...) καταδικάστηκαν σε μακρές ποινές φυλάκισης, κάτι που αντίκειται στους διεθνείς κανόνες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Τουρκ σε ανακοίνωσή του.

«Η νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζει πως δεν μπορούν να διώκονται ή να τιμωρούνται άνθρωποι επειδή εξέφρασαν επικρίσεις για κυβερνητικές πολιτικές», πρόσθεσε, επιμένοντας πως είναι ανάγκη να διεξάγονται δίκαιες δίκες, να ακολουθούνται ορθές διαδικασίες και να ερευνώνται καταγγελίες για κακομεταχείριση.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), ο Σου Τζιγιόνγκ, που είχε καλέσει τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί, ειδικά εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε την πανδημία του νέου κορονοϊού, καταδικάστηκε να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο της Σαντόνγκ (ανατολικά).

Όσο για τον Ντινγκ Τζιασί, «καταδικάστηκε να εκτίσει 12 χρόνια κάθειρξη και του απαγορεύτηκε να αναλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα για τρία χρόνια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σύζυγός του Λούο Σενγκτσούν.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν συχνά ανησυχία για την αμεροληψία των δικαστηρίων στην Κίνα, όπου εκδίδονται καταδικαστικές ετυμηγορίες στο 99% των υποθέσεων.

«Θα συζητήσω με τις αρχές (της Κίνας) για τις υποθέσεις αυτές», ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ, επισημαίνοντας ότι έχει σημασία να «ληφθούν μέτρα» για την προστασία δικαιωμάτων όπως στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι, της ειρηνικής συνάθροισης.

Ο Ντινγκ Τζιασί συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019, αφού παρέστη σε μυστική συνάντηση με τη συμμετοχή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρων, συμπεριλαμβανομένου του Σου Τζιγιόνγκ.

Ο κ. Σου, άλλοτε καθηγητής Νομικής, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2020, έπειτα από αναρτήσεις του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με τις οποίες επέκρινε τη διαχείριση κρίσεων από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ιδίως της πανδημίας και των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ