Κλείσιμο

ΟΗΕ: «Ανησυχία» για την απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών στη Λιβύη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αποστολής του Οργανισμού στη Λιβύη, οι αρχές έχουν συλλάβει «χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά στους δρόμους, στα σπίτια τους ή κατά τη διάρκεια επιδρομών στα λεγόμενα στρατόπεδα και κρησφύγετα διακινητών».

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL) εξέφρασε εκ νέου ανησυχία χθες Δευτέρα για τις αυθαίρετες κρατήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο, καλώντας τις λιβυκές αρχές να τους μεταχειρίζονται με «αξιοπρέπεια».

Ο ΟΗΕ είναι «ανήσυχος για τις μαζικές αυθαίρετες κρατήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα», καθώς οι αρχές έχουν συλλάβει «χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά στους δρόμους, στα σπίτια τους ή κατά τη διάρκεια επιδρομών στα λεγόμενα στρατόπεδα και κρησφύγετα διακινητών», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αποστολής.

Η MANUL κατήγγειλε την κράτηση «εγκύων και παιδιών» σε τοποθεσίες με «υπερπληθυσμό» και «ανθυγιεινές» συνθήκες, καθώς και τις «μαζικές απελάσεις» χιλιάδων ξένων — ακόμη και ανθρώπων που εισήλθαν νόμιμα στη χώρα.

Οι λιβυκές αρχές πρέπει να «τερματίσουν αυτές τις ενέργειες και να μεταχειρίζονται τους μετανάστες με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά», τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις τους, καθώς και να προσφέρουν στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και σε ΜΚΟ «ανεμπόδιστη πρόσβαση στους κρατούμενους που έχουν ανάγκη επείγουσα προστασία», πρόσθεσε η MANUL.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στη Λιβύη βρίσκονται πάνω από 600.000 μετανάστες. Οι περισσότεροι έχουν μπει παράτυπα στη χώρα, μέσω των πορωδών συνόρων στην έρημο. Συχνά είναι πολίτες χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε μείζονα κόμβο για τους χιλιάδες ανθρώπους που ελπίζουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, διαπλέοντας τη Μεσόγειο.

Εκατοντάδες μετανάστες, που αναχαιτίζονται σχεδόν καθημερινά από το λιμενικό ή το πολεμικό ναυτικό ως τα διεθνή ύδατα, οδηγούνται διά της βίας πίσω στη Λιβύη, όπου εγκλείονται σε κέντρα κράτησης.

Οι αντίπαλες αρχές της δυτικής και της ανατολικής Λιβύης κάνουν συχνά εφόδους σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες, όπως σε προάστια της πρωτεύουσας Τρίπολης (δυτικά) και του Τομπρούκ (ανατολικά), 120 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Στις αρχές Ιουνίου, τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν βίντεο, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επαληθευτεί, που απεικόνιζαν περίπου χίλιους Αιγύπτιους καθώς απελαύνονταν από τις αρχές της ανατολικής Λιβύης να αναγκάζονται να βαδίσουν ως τα σύνορα.

Πάνω από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αναχαιτιστεί στη θάλασσα και οδηγηθεί πίσω στη Λιβύη από την αρχή της χρονιάς, 368 αγνοούνται και πάνω από 600 έχουν πνιγεί στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Ενώ, κατά την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), πάνω από 54.000 μετανάστες έχουν φθάσει στις ιταλικές ακτές, εκ των οποίων πάνω από 22.000 αναχώρησαν από τη Λιβύη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ