Κλείσιμο

ΟΗΕ- Αιθιοπία: Νέα προεδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο λιμού στην επαρχία Τιγκράι

“Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λιμού, αν δεν αυξηθεί τους επόμενους δύο μήνες η βοήθεια” προς την επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, προειδοποίησε χθες Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οργανισμού, ζητώντας τη λήψη έκτακτων μέτρων.

“Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι που ζουν στο Τιγκράι είναι πλέον αντιμέτωποι με μια σημαντικά οξυμένη κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας εξαιτίας των συγκρούσεων και ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές περιορίζουν την πρόσβαση τροφίμων”, πρόσθεσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

Απόφαση του 2018 προβλέπει ότι ο ΟΗΕ πρέπει να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας όποτε μια σύγκρουση απειλεί να προκαλέσει λιμό σε μια περιοχή ή μια χώρα.

Περισσότερους από έξι μήνες μετά την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ είχε δεσμευθεί ότι θα είναι σύντομη, οι μάχες και οι ωμότητες συνεχίζονται στο Τιγκράι, με το ενδεχόμενο λιμού να πλανάται στην περιοχή εδώ και μήνες.

“Είναι απαραίτητο να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα εκτάκτως προκειμένου να σπάσει αυτός ο κύκλος ένοπλων συγκρούσεων, βίας και διατροφικής ανασφάλειας”, υπογράμμισε ο Λόουκοκ στο σημείωμά του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

“Καλώ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλες χώρες μέλη να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε να αποφευχθεί να ξεσπάσει λιμός”, τόνισε.

Στο Τιγκράι, όπου "η καταστροφή και η βία εναντίον αμάχων συνεχίζονται ακόμη και σήμερα”, “τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με έκτακτη διατροφική ανασφάλεια”, διευκρίνισε ο Λόουκοκ.

“Στη διάρκεια των εξήμισι μηνών που πέρασαν από την έναρξη της σύγκρουσης στο Τιγκράι στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, άμαχοι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί. Ο βιασμός και άλλες μορφές φρικτής σεξουαλικής βίας είναι διαδεδομένες και συστηματικές. Υποδομές όπως κρατικές και ιδιωτικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για την επιβίωση των αμάχων καταστράφηκαν, κυρίως νοσοκομεία και καλλιεργήσιμες εκτάσεις”, εξήγησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, “περισσότερο από το 90% των σοδειών έχει χαθεί λόγω λεηλασιών, πυρκαγιών και άλλων καταστροφών, όπως και το 80% των οικόσιτων ζώων της περιοχής έχει λεηλατηθεί ή σφαγιαστεί”, επεσήμανε.

“Παρά τις βελτιώσεις που καταγράφηκαν τον Μάρτιο και τη συνεργασία των αρχών σε τοπικό επίπεδο, η ανθρωπιστική πρόσβαση στο σύνολό της έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό”, κατήγγειλε ο Λόουκοκ.

“Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις δέχονται επιθέσεις, εμποδίζονται ή καθυστερούν την παράδοση ζωτικής σημασίας βοήθειας”, διευκρίνισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι “οκτώ εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στο Τιγκράι τους τελευταίους έξι μήνες”.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπιι έχει δηλώσει αποφασισμένη να εξετάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τιγκράι και έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι έχει προσφέρει “πλήρη και χωρίς εμπόδια” πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σε σειρά αναρτήσεων του χθες Τρίτη το βράδυ στο Twitter το υπoυργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας κατηγόρησε το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού του Τιγκράι (TPLF), που κυβερνούσε την περιοχή προτού εκδιωχθεί από τον ομοσπονδιακό στρατό – ότι ευθύνεται εν μέρει για τα εμπόδια που δημιουργούνται στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

“Τα τελευταία στοιχεία” της ομάδας αυτή “σκότωσαν εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οδηγούς φορτηγών και λεηλάτησαν τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα που θα διανέμονταν στους πολίτες που έχουν ανάγκη”, κατήγγειλε το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ