ΚΑΙΡΟΣ

Οι χώρες του Αμαζονίου απέτυχαν να συμφωνήσουν σε κοινό πλαίσιο για την προστασία του

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Πρόκειται για ανησυχητική εξέλιξη καθώς το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο λειτουργεί ως βασικός φραγμός κατά της κλιματικής κρίσης

Οκτώ χώρες της Νότιας Αμερικής απέτυχαν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό στόχο για να σώσουν τον κρίσιμα ευάλωτο Αμαζόνιο από την αποψίλωση των δασών μετά τη σύνοδο κορυφής στη Βραζιλία την Τρίτη. Πρόκειται για ανησυχητική εξέλιξη καθώς το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο λειτουργεί ως βασικός φραγμός κατά της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με το CNN.

Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία που τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συνεργασίας του Αμαζονίου (ACTO) συναντήθηκαν, με στόχο να θέσουν σαφείς στόχους για την αποφυγή ενός σημείου χωρίς επιστροφή για το ζωτικής σημασίας τροπικό δάσος.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποστήριξε μια κοινή περιφερειακή πολιτική για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών έως το 2030, υποσχόμενος ότι η χώρα του θα φτάσει σε μηδενική αποψίλωση των δασών.

Η αποψίλωση των δασών στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο αυξήθηκε γρήγορα υπό τον προκάτοχο του Λούλα ντα Σίλβα, Ζαΐρ Μπολσονάρο, και ορισμένοι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το τροπικό δάσος μπορεί να πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής που θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια χορταριασμένη σαβάνα, με τεράστιες επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση.

«Δεν έχουμε κάνει 14 χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε εδώ στην και η πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας σοβαρής επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης», είπε ο Λούλα ντα Σίλβα κατά την εναρκτήρια ομιλία του την Τρίτη στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας.

«Ποτέ δεν ήταν τόσο επείγον να συνεχιστεί και να επεκταθεί αυτή η συνεργασία. Οι προκλήσεις της εποχής μας και οι ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας απαιτούν κοινή δράση». 

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας και αρχηγοί κρατών από την Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία, μαζί με κορυφαίους αξιωματούχους από τον Ισημερινό, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα και το Σουρινάμ, υπέγραψαν έναν κατάλογο περιβαλλοντικών προσπαθειών, που ονομάζεται Διακήρυξη του Μπελέμ, για να «προωθήσουν σε μια νέα κοινή ατζέντα την προστασία του Αμαζονίου».

Η ατζέντα συνεργασίας 113 σημείων περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας Ένωσης με την ονομασία Amazon Alliance για την Καταπολέμηση της Αποψίλωσης των Δασών μεταξύ των Συμβαλλόμενων Κρατών, «με στόχο να σταματήσει η καταστροφή του Αμαζονίου πριν από το σημείο χωρίς επιστροφή», σύμφωνα με δελτίο ειδήσεων της κυβέρνησης της Βραζιλίας.

Πηγή: skai.gr