Για την επί 70 χρόνια βασίλισσά της προσεύχεται η Βρετανία. Ο συναγερμός για την 96χρονη Ελισσάβετ είχε σημάνει εδώ και αρκετό καιρό και εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν η βασίλισσα, σπάζοντας την παράδοση και το πρωτόκολλο που υπηρετεί πιστά, δέχθηκε τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας στο Κάστρο του Μπαλμόραλ στη Σκωτία και όχι στο Λονδίνο. Τα κινητικά προβλήματα δεν της επέτρεψαν να ταξιδεύσει και έτσι έμεινε στο αγαπημένο της κάστρο. Το μεσημέρι της Πέμπτης όμως, οι Βρετανοί και ο υπόλοιπος κόσμος έμαθαν από επίσημη ανακοίνωση των Ανακτόρων ότι η βασίλισσα Ελισσάβετ βρίσκεται «υπό ιατρική παρακολούθηση». Τα προβλήματα στην υγεία της εντάθηκαν μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου.
Η κανονικότητα στη Βρετανία σταμάτησε από εκείνη τη στιγμή, αφού το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του και μεταδίδει ειδήσεις που αφορούν την Ελισάβετ, η αλλαγή φρουράς στο Μπακιγχαμ αναβλήθηκε, κόσμος συρρέει έξω από το Μπαλμόραλ, η είδηση που αφορά στην υγεία της αποτελεί πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασής της είναι τόσο η ανακοίνωση από το Μπάκιγχαμ, όσο και το γεγονός ότι τα μέλη της οικογένειάς της σπεύδουν ή έσπευσαν ήδη στη Σκωτία. Ήδη στο πλευρό της βρίσκονται ο πρίγκιπας διάδοχος Κάρολος και η κόρη της Αννα, ενώ λίγο αργότερα έφτασαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ- δευτερος στη σειρά διαδοχής- και οι θείοι του Αντριου και Έντουαρντ.
Ηδη, η Βρετανία και ο υπόλοιπος κόσμος ανατρέχει στα όσα προβλέπονται στην περίπτωση θανάτου της βασίλισσας: Το σχέδιο με κωδικό «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου δύο χρόνια και περιλαμβάνει τα πάντα: Από το χρόνο ανακοίνωσης του θανάτου μέχρι το τελετουργικό και τον χρόνο της κηδείας.
Παράλληλα, ηγέτες από όλο τον κόσμο- όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν- ενημερώνονται για την κατάσταση της Ελισάβετ και στέλνουν τις ευχές τους.
Ποια είναι η Ελισάβετ
Η Ελισάβετ είναι βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952.
Μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952.
Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.
Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.
Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η επιδείνωση της δικής της υγείας εγείρει και πάλι ερωτηματικά για το μέλλον της μοναρχίας. Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων: πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.
Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.